Potpredsjednik Vlade Tolušić čvrsto podržao kvalitetne projekte Splitsko-dalmatinske županije

Tolušić - Split

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u dvodnevnom je posjetu Splitsko – dalmatinskoj županiji, koji je započeo sastankom sa županom Blaženkom Bobanom.
U okviru Programa ruralnog razvoja do sada je u ovoj županiji ugovoreno preko 374 milijuna kuna, a do sada isplaćeno 172 milijuna. Najveći interes splitsko-dalmatinskih poljoprivrednika iskazan je u mjeri za male poljoprivrednike (6.3.1.) na koju se odnosi gotovo četvrtina svih projekta u Hrvatskoj.

„Preko 500 malih poljoprivrednika podižu svoja gospodarstva na jedan novi nivo, što je ključno za buduće bavljenje poljoprivredom u našoj županiji. Veseli me što ćemo sutra uz našeg ministra Tolušića ovdje u Splitu potpisati 175 ugovora za sve dalmatinske županije.“
– izjavio je župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.
Naglasak sastanka bio je na mjerama ruralnog razvoja, navodnjavanju i ribarstvu. U izgradnji su dvije ribarske luke, luka na Komiži i luka Brižine na području Kaštela. Priprema se dokumentacija za sustave navodnjavanja Imotsko-bekijskog polja, Sinjskog polja i Bunine u Vrgoračkom polju. Navodnjavanje je izrazito važno za lokalne poljoprivrednike, riječ je o ukupnoj površini od 15 231 h vrijednosti oko 400 milijuna kuna.
 
„Ministarstvo poljoprivrede financira izgradnju javnog sustava navodnjavanja u stopostotnom iznosu. Što prije budu gotove lokacijske dozvole i izradi se glavni projekt Ministarstvo poljoprivrede će osigurati novac potreban za izgradnju projekata. Vrijednost projekta luke Brižine je 35 milijuna kuna. Očekujemo i izradu projektne dokumentacije za ribarsku luku u Komiži, najisturenijeg dijela ove županije. Ukoliko ona bude gotova u idućih šest mjeseci, Ministarstvo će već ove godine osigurati sredstva potrebna za izgradnju luke. Veseli me što ćemo sutra potpisati ugovore za izgradnju i opremanje još 5 vrtića na području Dalmacije, Tučepi, Seget, Komiža, Promina, Vrgorac. Mjere su to kojima želimo zadržati mlade ljude na ruralnim prostorima.„

– izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Splitu nakon što je zahvalio župnu na pozivu da posjeti županiju i njezine poljoprivredne proizvođače.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.