Vodimo računa o brodogradnji, ali i njezinu utjecaju na javne financije

Plenković

Govoreći o brodogradilištima Uljanik i 3. maj, predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je uvodno na 148. sjednici Vlade da se vode brojni razgovori te razmatraju sve opcije. Osvrnuo se i na presudu Radovanu Karadžiću  naglasivši da je to još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike.

Na početku današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnju presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Radovanu Karadžiću izrečena doživotna kazna zatvora.
 
„Žalbeno je vijeće ocijenilo da su počinjeni zločini neviđenih razmjera i brutalnosti te je stoga preinačilo prvostupanjsku presudu kojom je izrečena kazna od 40 godina zatvora. Nadamo se da će potvrda osobne odgovornosti Radovana Karadžića za neke od najstrašnijih zločina nakon Drugog svjetskog rata, poput genocida u Srebrenici u kojoj je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, ili opsade Sarajeva, pružiti barem minimalnu zadovoljštinu žrtvama i njihovim obiteljima.
 
Također, smatramo da je ovo još jedna prigoda za suočavanje s prošlošću i odbacivanje velikosrpske politike i ideologije, čiji su osnovni ciljevi i metode u ovoj presudi označeni kao zločini protiv čovječnosti“, poručio je predsjednik Vlade.
 
„Ujedno, izražavamo žaljenje što Žalbeno vijeće nije utvrdilo odgovornost Radovana Karadžića za počinjenje genocida u ostalim općinama Bosne i Hercegovine i za počinjenje onoga što se naziva sveobuhvatni udruženi zločinački pothvat, kojim bi se povezalo ove zločine s političkim i vojnim vrhom tadašnje SRJ, na čelu sa Slobodanom Miloševićem“, dodao je.
 
Vlada pozdravlja Inicijativu #spasime 
 
Od ostalih tema, izdvojio je susret s predstavnicima Inicijative #spasime, koja je još jednom u fokus hrvatske javnosti i cijeloga društva stavila pitanje nasilja nad ženama, nad djecom i uopće nasilja u obitelji, poručivši da Vlada pozdravlja tu inicijativu.
 
„Zajednički smo dogovorili ubrzanu dinamiku poduzimanja niza mjera koje će omogućiti i prevenciju nasilja, strože kažnjavanje počinitelja, bolju podršku žrtvama, jačanje institucija i veće senzibiliziranje javnosti na ovu temu“, naglasio je Plenković i dodao da će se ustrojiti dežurni telefon za žrtve nasilja koji će biti dostupan žrtvama 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu.
 
Dogovoreno je da se do kraja godine ustroje sigurne kuće za žrtve nasilja, u onim županijama u kojima ih trenutno nema, te da se izmjenama zakona postrože kazne. Sutra će, najavio je, u javno savjetovanje krenuti Protokol o postupanju u slučajevima nasilja, dokument koji jasno definira sve operativne postupke brojnih resora koji su uključeni u ovu temu.
 
Pozvao je sve udruge koje se godinama bave ovom temom na dijalog s Vladom i da daju svoje sugestije kroz odgovarajuće radne skupine, kako bi kao društvo zajednički napravili iskorake u pogledu ovog ozbiljnoga problema.
 
Brinemo za osobe s jednim ekstra kromosomom 
 
Spomenuo je i Godišnju konferenciju Vladinog savjeta mladih, na kojoj je sudjelovalo više od 150 predstavnika mladih.
 
„To je kvalitetan primjer poticanja mladih da se uključuju na društveno odgovoran način i u politički život i u sve druge sfere društva i daju svoj doprinos te tako stječu iskustvo za preuzimanje veće odgovornosti“, kazao je premijer Plenković.
 
Najavio je da će Vlada ove godine usvojiti Nacionalni program za mlade u razdoblju 2019.-2024. te nastaviti poduzimati sve mjere koje se odnose na politiku mladih – od obrazovne reforme, do mjera za zapošljavanje i povezivanja obrazovnoga sustava s realnim potrebama tržišta rada.
 
Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom, čiji je cilj podizanje svijesti i razumijevanje toga sindroma te podrška i priznavanje dostojanstva i prava osoba s Down sindromom.
 
„Mi s udrugama obitelji koje imaju članove s Downovim sindromom surađujemo kontinuirano, vodimo dijalog, nastojimo unaprijediti sve okolnosti koje se tiču uključivanja i u obrazovni sustav  i u tržište rada“, poručio je premijer Plenković naglasivši da država vodi računa o onima koji imaju jedan ekstra kromosom.
 
Razmatraju se svi scenariji za Uljanik i 3. maj 
 
Govoreći o pitanju brodogradilišta Uljanik i 3. maj, predsjednik Vlade kazao je da se vode brojni razgovori o toj temi te razmatraju svi scenariji i sve opcije.
 
„Nastojimo dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koje se u dogledno vrijeme trebaju donijeti. Odlučili smo obaviti dodatne konzultacije koje će podrazumijevati i razgovore s Europskom komisijom, vodeći računa o toj grani gospodarstva, ali isto tako i o ukupnim efektima na našu politiku fiskalne konsolidacije, kao i o reperkusijama na zaposlenike i radnike“, zaključio je Plenković. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.