Predsjednica sudjelovala na konferenciji Energetski strateški prioriteti i kapitalna ulaganja u Hrvatskoj

konf. energetski prioriteti predsjednica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na otvaranju 2. Energetske konferencije: Energetski strateški prioriteti i kapitalna ulaganja u Hrvatskoj, koju su organizirali zagrebački Ekonomski fakultet, Institut za javne financije i tvrtka KPMG.

Energetski sektor i energetska politika važni su čimbenici održivoga razvoja svake države, a energetika je i jedno od važnih geopolitičkih i ekonomskih pitanja države, kazala je Predsjednica te iznijela svoj stav o onome što misli da bi nam trebala donijeti nova energetska strategija. Prema mišljenju hrvatske Predsjednice, energetska strategija, prije svega, trebala bi pružiti okvir za sveobuhvatnu raspravu o razvoju, isporuci i korištenju energije. Nadalje, istaknula je kako izrada strategije mora potaknuti uključivanje svih dionika energetskog sektora i pružiti svakome od njih mogućnost sudjelovanja u profiliranju prioriteta za iduće desetljeće.

Strategija se ne bi trebala ograničiti na promoviranje specifičnih aktivnosti poput proizvodnje energije, zagovaranje različitih opcija prijenosa energije, izgradnje infrastrukture za obnovljive izvore ili obrazloženje razloga za subvencioniranje ili utvrđivanje cijena energije, energetska strategija mora biti podloga za izradu analiza, poticanje rasprava i donošenje odluka na znanstveno rigorozan i transparentan način, kazala je Predsjednica.

Nadalje, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako kvalitetna energetska strategija treba uspostaviti okvir za pomoć kreatorima javne politike, znanstvenicima i stručnjacima te široj javnosti u pronalaženju odgovora na pitanja o poželjnim komponentama energetskog sustava. Treba dati uvid u željenu razinu ulaganja u svaku komponentu energetskog portfelja, lokacije na kojima bi se ta ulaganja trebala ostvariti, te uputiti signale koji mogu utjecati na preraspodjelu sredstava i skrenuti pozornosti s jednog izvora energije na drugi, kazala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako se od Republike Hrvatske, kao članice Europske unije, očekuje da u svoju nacionalnu energetsku strategiju uključi i sadržaj Europske energetske strategije. U tom smislu, navela je kako Republika Hrvatska ne smije zanemariti vlastite nacionalne interese u postupku prihvaćanja zajedničkih ciljeva usmjerenih na izgradnju integriranog i liberaliziranog tržišta energije.

Hrvatska mora provesti energetsku tranziciju zadovoljavanjem svojih potreba iz domaćih izvora, to znači iz obnovljivih izvora energije kao i otvaranjem novih nalazišta ugljikovodika i novih dobavnih pravaca energenata, kazala je Predsjednica. „Ako u sljedećih deset godina želimo razviti strateški pristup i nametnuti se kao regionalni lider, moramo konačno postići sinergiju između naše industrije, gospodarstva i energetskog sektora, koja sada ne postoji“, dodala je.

Treba se okrenuti ka cjelovitom korištenju svih resursa obnovljivih izvora energije kojima Hrvatska raspolaže, istaknula je Predsjednica. „Daljnji razvoj vjetroelektrana koje mogu u kratkom roku, i uz nizak trošak, zamijeniti veliku količinu fosilnih goriva i dotrajalih termoelektrana. Moramo potaknuti drvnu industriju da svu svoju neiskoristivu biomasu uporabi u energetske potrebe. U kontinentalnom dijelu Hrvatske, koji ima natprosječno visok geotermalni gradijent, mogli bismo izgraditi geotermalne elektrane“, navela je Predsjednica te dodala kako sve to potrebno da bi se Republici Hrvatskoj omogućio optimalan energetski miks te povećala njezina energetska neovisnost.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.