Željeznica mora postati okosnica gospodarske povezanosti

Željeznica mora postati okosnica gospodarske povezanosti

 „Željeznica mora postati okosnica gospodarske povezanosti u Europi, zamijeniti prenapučeni cestovni promet te dugoročno osigurati ekološki i održivi ekonomski rast. Hrvatski proizvodi poput motornih vlakova, tramvaja, sigurnosno-signalne opreme i uređaja prisutni su skoro u cijelome svijetu, a kako bi kompletan željeznički sektor postao konkurentniji potrebne su nam strukturne promjene i investicije“, istaknula je direktorica Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić na Međunarodnom sajmu prometne tehnologije i usluga SEE Mobility, koji se održava u Beogradu 8. i 9. svibnja.

U organizaciji HGK na Sajmu nastupa sedam domaćih kompanija: Altpro, TŽV Gredelj, Končar, Telecor. Tehnički servisi željezničkih vozila, MIN-DIV Svrljig (članica DIV Grupe) i RMT grupa. One će svoje proizvode i rješenja predstaviti regionalnom tržištu (sedam država s preko 30 milijuna stanovnika) na kojem se u idućih desetak godina planira ozbiljna revitalizacija željezničke i putne infrastrukture, s predviđenim investicijskim ciklusom od preko 15 milijardi eura.

„Sajam SEE Mobility jedno je od najjačih regionalnih mjesta skupljanja tvrtki i institucija vezanih za željeznicu. Smatramo ga važnom karikom u našem odnosu s regionalnim tržištima. Drago nam je što će osim nas nastupiti više tvrtki iz Hrvatske“, kazao je direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka, dodavši kako su preko HGK počeli izlagati na sajmu Tehnike u Beogradu 2003. i od tada uspješno posluju u Srbiji. „Surađujemo kroz Klaster za željeznice Jugoistočne Europe s lokalnim tvrtkama na tenderima u regiji. Otvorili smo i pogon u Nišu 2018. koji trenutno zapošljava osam djelatnika. Regionalni smo lider te smo jedan od svega nekoliko proizvođača ovakvih sustava u svijetu“, poručio je Viduka, uz napomenu da Altpro izvozi preko 65 posto svoje proizvodnje.

„Mi smo mala, inovativna tvrtka na samom početku komercijalizacije našeg proizvoda DR-1 (gumeno popođenje za željezničko-cestovne prijelaze). Do danas smo se uspjeli pozicionirati tri izvozna tržišta: Azerbajdžan, Srbiju i BiH. Cilj nam je da se prvo stabiliziramo u regiji, a potom planiramo daljnje širenje“, naglasila je Jovana Đurić iz Telecora, dodavši kako su se na azerbajdžansko tržište probili zahvaljujući pomoći HGK. Da su na dobrom putu pokazuju i brojke. Naime, Telecor je u 2017. u izvoz plasirao tek 0.15 posto proizvodnje, a već iduće godine je ta brojka dosegla gotovo 700.000 kuna, odnosno 40 posto ukupne proizvodnje. U ovoj godini planiraju udvostručiti brojke iz 2018. te plasirati nove proizvode na regionalna tržišta.

Hrvatska željeznička industrija broji oko 100 proizvođača s oko 6.000 zaposlenih. Kako tvrtke koje su aktivne u području željezničke industrije nisu cjelokupno orijentirane na proizvodnju namijenjenu branši, procjenjuje se da je ukupni prihod u tom sektoru oko 300 milijuna aura, od čega 100 milijuna otpada na izvoz.

SEE Mobility je zasad jedini sajam na zapadnom Balkanu za prometne tehnologije i usluge koji će se ubuduće održavati svake druge godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.