Posebni timovi bavit će se pravima i mogućnostima za radnike Uljanika, očekujemo odgovor iz Kine

Posebni timovi bavit će se pravima i mogućnostima za radnike Uljanika, očekujemo odgovor iz Kine

Otvarajući današnju, 158. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na najvažnije aktivnosti u proteklome tjednu, posebno izdvojivši posjet njemačke kancelarke Angele Merkel. Osvrnuo se i na odluku suda o proglašenju stečaja Uljanika, kazavši da resorna ministarstva rade na limitiranju troškova državnih jamstava za jaružar, a posebni timovi bavit će se pravima i mogućnostima za radnike Uljanika. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da su hrvatsko-njemački odnosi partnerski i razgranati, posebno nakon potpisivanja Akcijskog plana o suradnji, a potvrđuju ih i brojni međusobni posjeti hrvatskih i njemačkih ministara u proteklih nekoliko mjeseci. 

Podsjetio je da je Hrvatsku nedavno posjetio i bavarski premijer Söder, kao i njemački predsjednik, a uskoro slijedi posjet njemačke ministrice obrane te ministra gospodarstva.

„To potvrđuje da je Njemačka Hrvatskoj i najbitniji vanjskotrgovinski partner s više od 5 milijardi eura robne razmjene u 2018. i jedan od ključnih ulagača u Hrvatsku u proteklih 26 godina“, poručio je predsjednik Vlade. 

Dodao je da iz Njemačke u Hrvatsku dolazi 2,9 milijuna turista godišnje, a Hrvatska ima jako dobru suradnju na razini pojedinih njemačkih zemalja. 

„S Njemačkom nas veže izrazito važna i kapitalna uloga Hrvata koji žive u Njemačkoj i pulsirajući su most i u političkom i u gospodarskom i u kulturnom pogledu“, kazao je predsjednik Vlade. 

Suradnja će se, dodao je, nastaviti i u svjetlu činjenice da 2020. najprije Hrvatska, a potom i Njemačka, predsjedaju Europskom unijom. 

Ogromni iskoraci u iskorištenosti EU fondova 

Od ostalih tema izdvojio je Dane otvorenih vrata EU fondova. Kazao je kako su oni emancipirali veliki broj projekata koji se već realiziraju, kao i one koji će se tek realizirati, u interesu hrvatskih građana i hrvatskog gospodarstva.

Govoreći o iskorištenosti europskih fondova, predsjednik Vlade poručio je da su u mandatu ove Vlade napravljeni ogromni iskoraci te naveo da je do sada ugovoreno 68 posto sredstava, a do kraja godine taj bi se broj trebao popeti na preko 85 posto. 

„Ova cijela financijska perspektiva ide dobrim smjerom da se iskoristi praktički sve od 10,7 milijardi eura koje su nam na raspolaganju, što je dobar uvod u zaključenje pregovora o idućem proračunskom okviru Europske unije“, istaknuo je. 

Protekloga tjedna predsjednik Vlade posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju, gdje se također realiziraju brojni projekti iz europskih sredstava, kao što je park za mladež u Solinu na Majdanu.

U Divuljama je premijer Plenković prisustvovao vježbi „Sigurnost 19“, koja je pokazala sve sposobnosti hrvatskih vatrogasaca, policije, vojske i svih ostalih službi kada je riječ o pripremama za novu sezonu zaštite od požara. 

„Visoki stupanj integriranosti svih dionika, znatan tehnološki napredak i situacijski centar koji, u realnom vremenu na više potencijalnih kriznih točaka, omogućuje donositeljima odluka da na prave destinacije pošalju upravo one snage koje će najprije riješiti problem“, dodao je.

U Zagvozdu je otvorena podružnica KBC-a Split, odnosno dnevna bolnica koja omogućuje mnoge zdravstvene usluge u Dalmatinskoj Zagori. 

U Splitu su u tijeku dva velika projekta za Sveučilište - tehnološki park i studentski dom, a Sveučilište u Splitu jedno je od najagilnijih u povlačenju europskih sredstava.

Centar dijeljenih usluga – državni oblak – pokazuje iskorak države u pogledu digitalne infrastrukture, a građanima i poduzetnicima omogućit će bolju povezanost s državnim institucijama i manje troškove. 

Prije nekoliko dana premijer Plenković posjetio je i Bjelovar, gdje je pokrenut jedan novi, veliki investicijski ciklus u Dukatu - Sireli, uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i fondova EU-a. 

Očekujemo konačan stav kineske kompanije CSIC

Osvrnuo se i na brodogradnju i odluku suda o stečaju Uljanika. Kazao je da nadležna ministarstva gospodarstva i financija razgovaraju u vezi jaružara i državnih jamstava koja se na to odnose kako bi se limitirali troškovi za državni proračun.

Ministarstvo rada i Hrvatski zavod za zapošljavanje pripremili su posebne timove koji će se baviti pravima i mogućnostima koje pripadaju radnicima Uljanika, a ministar gospodarstva intenzivno vodi razgovore o dovršetku preostalih brodova koji su na navozima.

Također, očekuje se i konačni stav kineske kompanije CSIC koja je bila u drugom posjetu Brodarskom institutu i 3. maju. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.