Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

Nedostatak radne snage je pitanje svih pitanja

„Gospodarski rast od gotovo 4 posto se konačno bliži stopama koje smo priželjkivali i očekivali, a kamatne stope od 1,3 posto su na najnižoj razini u povijesti. Ono što je glavna prepreka nastavku ovih pozitivnih trendova je nedostatak radne snage. To je pitanje svih pitanja u ovom trenutku“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na otvaranju 2. sjednice Skupštine HGK.

Naglasio je da je Vlada poslušala glas gospodarstva u pripremi nove regulative koja bi trebala u potpunosti ukinuti kvote i olakšati zapošljavanje stranaca. „To je korak u pravom smjeru, ali moramo se ubrzati i što prije poslati nacrt novog Zakona o strancima u javnu raspravu. Stanje će se dodatno pogoršati od 1. srpnja iduće godine kada Austrija ukine ograničenja za hrvatske državljane. Ne smijemo si dopustiti da zbog birokracije i tromosti pojedinih institucija usporimo toliko potrebni rast BDP-a. To je luksuz koji si ne možemo dozvoliti jer i ovako kaskamo za konkurencijom“, upozorio je Burilović i najavio sutrašnju konferenciju „Može li Hrvatska bez stranih radnika?“ u organizaciji HGK, koja će se baviti upravo tom problematikom.

Skupština HGK je jednoglasno prihvatila izvješće o poslovanju Komore za 2018. godinu koje je pokazalo da je planirani prihod prošle godine realiziran u iznosu od 208,1 milijuna kuna, što je za 11,5 milijuna više nego u 2017. (ostvaren je višak prihoda u iznosu od 19,8 tisuća kuna). U odnosu na prethodnu godinu 2018. su najviše porasli prihodi od EU projekata, za 14,8 milijuna (33,1 milijuna ukupno) i članarina, za 3,9 milijuna (151,8 milijuna ukupno).

Povećani prihodi od EU projekata bit će u velikoj mjeri preusmjereni na internacionalizaciju poslovanja, prvenstveno na otvaranje novih predstavništva HGK u Beču, Münchenu, Milanu i Istambulu.

HGK je prošle godine organizirala više od 40 organiziranih odlaznih i dolaznih poslovnih delegacija te 146 promotivnih aktivnosti za svoje članice.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.