U travnju nastavljen solidan rast obujma građevinskih radova

U travnju nastavljen solidan rast obujma građevinskih radova

U travnju je obujam građevinskih radova u odnosu na prethodni mjesec snižen za 1,1% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim privremenim podatcima DZS-a), ali je na godišnjoj razini nastavljena solidna dinamika rasta od 8,6% (prema kalendarski prilagođenim podatcima).

U odnosu na prethodna tri mjeseca dinamika rasta na godišnjoj razini blago usporava što je dijelom posljedica baznog učinka. Pritom je rast aktivnosti na godišnjoj razini poduprt ujednačenim rastom građevinskih radova na zgradama (za 8,7%) i na ostalim građevinama (za 8,6%). Kontinuitet rasta aktivnosti na zgradama ustalio se i proteže se od studenoga 2015. godine, a u posljednje vrijeme (od kolovoza prošle godine) uspostavljen je i kontinuitet rasta radova na ostalim građevinama s tendencijom dosezanja, ali i prestizanja dinamike rasta radova na zgradama. Riječ je o sve izraženijoj investicijskoj aktivnosti na infrastrukturnim projektima u znatnoj mjeri iniciranoj investicijama javnog sektora pri učinkovitijem korištenju sredstava iz fondova EU, što rezultira jačanjem građevinske aktivnosti u niskogradnji. Istodoban dinamičan rast građevinskih radova u visokogradnji i niskogradnji učvršćuje perspektive rasta građevinske aktivnosti, osobito jer jača udio većih projekata u prometnoj infrastrukturi koji osiguravaju zaposlenost građevinske operativa na dulji rok. Stoga se i struktura građevinskih radova postupno približava razini u kojoj se polovina radova obavlja na zgradama, a polovina na ostalim građevinama, pa se tako u travnju ove godine 51,8% utrošenih sati rada odnosilo na zgrade, a 48,2% na ostale građevine.

U takvim je okolnostima sumarno u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježen rast obujma građevinskih radova od 12,5%, uz rast radova na zgradama od 11,9% i radova na ostalim građevinama od 13,5% (prema kalendarski prilagođenim podatcima). Kada se promatra isto razdoblje u godini, ostvarena dinamika međugodišnjeg rasta u prva četiri mjeseca ove godine najviša je od 2008. godine, što upućuje na to da bi i ostatak godine mogao biti obilježen solidnim rastom građevinske aktivnosti.

Rast građevinske aktivnosti zabilježen je i u Europskoj uniji gdje je u travnju ove godine, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ona povećana za 4,5%, uz rast radova na zgradama za 4,1% i radova na ostalim građevinama za 5,8%. Od 19 zemalja za koje su trenutno raspoloživi podatci, rast je zabilježen u 17, a pad u dvjema zemljama. Pritom je visok dvoznamenkast rast zabilježen u Mađarskoj (+40,1%), Rumunjskoj (+31,2%), Poljskoj (+14,9%), Švedskoj (+13,5%) i Belgiji (+10,3%), dok je pad građevinske aktivnosti zabilježen samo u Slovačkoj (-3,9%) i Francuskoj (-0,8%). Ohrabruje činjenica da od ožujka prošle godine rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj kontinuirano nadmašuje prosječan rast ostvaren u EU.

Solidan i strukturno usklađen rast obujma građevinskih radova u prva četiri mjeseca ove godine uz rast predviđene vrijednosti radova sadržane u izdanim građevinskim dozvolama od 42,7% te međugodišnji rast vrijednosti novih narudžbi u prvom kvartalu ove godine od 22,1%, pruža jasnu sliku vjerojatnog nastavka dinamičnog rasta građevinske aktivnosti u  nastavku godine, koji je i dalje sputan nedostatkom potrebne radne snage, posebno kvalificiranih radnika.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.