Ne smijemo popustiti kratkoročnim investicijskim interesima

Ne smijemo popustiti kratkoročnim investicijskim interesima

 „Na globalnoj sceni danas su pred nama brojni izazovi. Rastuće trgovinske tenzije Kine i SAD-a nepovoljno utječu na međunarodnu trgovinu i stvaraju nove rizike i izazove za svjetsko gospodarstvo, pa tako i hrvatsko. Rast svjetskog gospodarstva usporava, a globalni je protekcionizam u porastu. Stoga je za ICC imperativ pronalazak rješenja za nove potrebe naših članica u 21. stoljeću“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanoj sjednici Skupštine povodom obilježavanja 100. godišnjice osnivanja Međunarodne trgovačke komore (ICC) i 15. godišnjice osnivanja ICC-ja Hrvatska.

Naglasio je da je za malu zemlju poput Hrvatske od izuzetne važnosti jačanje znanja i praćenja globalnih trendova u međunarodnoj trgovini, kako bi se osnažila nacionalna ekspertiza i konkurentnost. „Zato smo ponosni što je ICC Hrvatska 2003. godine postao dijelom globalne obitelji ICC-ja i što smo tijekom 15-godišnjeg djelovanja postigli brojne pozitivne rezultate“, poručio je Burilović.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman je kazala da ICC Hrvatska svojim radom pridonosi provedbi politika koje su vrlo važne, poput trgovinske i investicijske politike. „Važnu ulogu igraju i u vansudskom rješavanju sporova, a sve to pridonosi razvoju gospodarstva i boljem standardu naših građana“, kazala je Mikuš Žigman, dodavši kako su jasna pravila na globalnom tržištu pokretač ekonomskog razvoja.

„ICC je važan zbog svoje temeljne ideje o harmonizaciji međunarodne trgovine. To je istinski velika ideja i svi koji rade u izvozu znaju što to znači. Riječ je o iznimnoj organizaciji, a ICC Hrvatska baštini njihova stogodišnja postignuća. Smatram da tek dolazi vrijeme kad će potreba za harmonizacijom biti još veća jer se međunarodna trgovina intenzivira“, poručio je izaslanik predsjednice RH i član Vijeća za gospodarska pitanja Darinko Bago.

Glavni tajnik ICC-ja John W. H. Denton je izjavio kako ICC Hrvatska radi iznad svojih mogućnosti te da se trebaju ponositi doprinosom koji daju uređenju međunarodne trgovine. „Ponekad je lako spavati na lovorikama, ali mi moramo gledati i idućih stotinu godina i kreirati kvalitetne uvjete za poslovanje globalnih tvrtki. To je naša svrha – osiguranje mira, prosperiteta i jednakih prilika za sve. Trgovina i tehnologija moraju raditi u interesu svih građana i poduzetnika, ne samo onih velikih i u razvijenim zemljama“, rekao je Denton, dodavši da je ICC prepoznao važnost održivog razvoja i zaustavljanja klimatskih promjena. „Ne smijemo popustiti kratkoročnim investicijskim interesima, već moramo razmišljati na duge staze, a to žele i naše članice. Da bi očuvali naš teško stečeni ugled, moramo se uhvatiti u koštac s globalnim problemima jer o tome ovisi budućnost svjetske ekonomije“, zaključio je Denton.

Petnaest godina postignuća ICC-ja Hrvatska i buduće izazove predstavila je glavna tajnica ICC-ja Hrvatska Sunčanica Skupnjak Kapić, naglasivši da su održali brojne edukacije o međunarodnim trgovačkim, arbitražnim, bankarskim i drugim pravilima te preveli cijeli niz publikacija ICC-ja iz područja međunarodne trgovine i vanjskotrgovinskoga poslovanja.

„U svih 12 komisija ICC-ja imamo svoje članove, ukupno 160 stručnjaka iz Hrvatske koji rade na uspostavi jedinstvenih pravila, vodiča i kodeksa ICC-ja. Cilj nam je pridonijeti daljnjem unaprjeđenju rada ICC-ja Hrvatska sukladno novoj strateškoj viziji i izazovima 21. stoljeća. Želimo i dalje jačati nacionalne kapacitete i ekspertizu u međunarodnom poslovanju kako bismo se što bolje pozicionirali na međunarodnom tržištu, povećali izvoz i konkurentnost. Ujedno nam je cilj pridonijeti i aktivno sudjelovati u zagovaranju politika u pitanjima međunarodne trgovine od interesa za naše članice. Iako smo mala zemlja, važno je da se naš glas u svijetu putem ICC-ja što više čuje“, poručila je Skupnjak Kapić.

Na panel raspravi pod nazivom „Iskustva i doprinos članica ICC-ja Hrvatska kreiranju globalnih politika i odgovorima na izazove međunarodne trgovine“ sudjelovali su Davor Babić, član Međunarodnog arbitražnog sudišta ICC-ja i redoviti profesor na Katedri za međunarodno privatno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrije, Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle, Davor Mayer, član Uprave INA-Industrije nafte i Hrvoje Kolarić, član Uprave Podravke. Bago je istaknuo da im arbitražno sudište ICC olakšava poslovanje. „Dolazimo iz zemlje koja je mala  i ne možemo se zatvoriti. Zato nam je važno da na globalnom tržištu imamo fer odnose i da smo u poziciji da argumentirano prezentiramo svoje stavove, a u svemu tome nam je ICC od velike pomoći“, rekao je Bago. Kovačević je dodala da ICC daje glas svima pa i onima najmanjima. „Izuzetno je bitno da se svi brzo prilagođavamo promjenama digitalnoga doba. Mi smo veliki izvoznici, a posebno se ponosimo izvozom znanja. Zato nam je važna usklađenost svih procesa i tu smo, u suradnji s ICC-jem, postavili vrlo visoke standarde“, istaknula je Kovačević.

Međunarodna trgovačka komora osnovana je 1919. godine u Parizu i predstavlja najveću svjetsku poslovnu organizaciju koja zastupa interese svjetske poslovne zajednice prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i Ujedinjenim narodima. Danas djeluje putem 93 nacionalna odbora koji zajedno s izravnim članovima diljem svijeta obuhvaćaju globalnu mrežu od 6,5 milijuna tvrtki u više od 130 zemalja. U Hrvatskoj je Nacionalni odbor osnovan 2003. godine, a danas ima 82 članice, od vodećih hrvatskih tvrtki do udruženja, odvjetnika i predstavnika akademske zajednice.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.