Grad Varaždin podupire poduzetništvo, obrtnike u središtu grada i izlagače na Špancirfestu

subvencije

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Varaždin i Tomislav Bogović, pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo predstavili su javnosti programe poticaja obrtnicima, poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja Grada Varaždina u 2019.

Izvijestili su javnost da je  obrtnicima te vlasnicima dućana u središtu grada sada dozvoljeno da urede tri metra četvorna javne površine ispred poslovnog prostora za promociju proizvoda i usluga, a Jelebna Tot je naglasila:

„Turistička zajednica grada Varaždina podržava i daje potporu Odluci grada o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina ispred poslovnih prostora varaždinskim obrtnicima i trgovcima u centru grada u vidu reklamiranja svojih proizvoda i usluga. Mi u Turističkoj zajednici ćemo se uistinu potruditi dati svim vlasnicima koji su zainteresirani kvalitetne informacije, smjernice, primjere. Educirat ćemo ih i potražit ćemo načina da im slijedeće godine i financijski pomognemo u uređenju tih tri kvadrata“ – uz napomenu da ta tri kvadrata moraju biti usklađena sa vizualnim identitetom grada Varaždina.

Grad će također svojim građanima sufinancirati do 50 posto cijele izlaganja na Špancirfestu i Adventu u Varaždinu. Natječaj je otvoren do 10. rujna.

Grad nastavlja pomagati poduzetnicima kroz Poduzetnički fond Grada Varaždina, kojim se dodjeljuju bespovratna sredstva obrtnicima i gospodarstvenicima u iznosu od 8.000, 12.000 ili 15.000 kuna, za koji je ove godine u Proračunu planirano 790.000 kuna.

„ Ove godine očekujemo jednaki interes, ako ne i veći, u odnosu na prošlu godinu kada je iskazan do sada najveći interes, a javilo se oko 185 poduzetnika i obrtnika. Ove ćemo godine smanjiti razdoblje u kojem se ponovno obrtnici mogu javljati za sredstva, dakle svake dvije godine imaju pravo, a do sda je to bilo svake tri godine“ – istaknuo je Bogović i naglasio da je prošle godine u tu svrhu uloženo preko 2 milijuna kuna.

Najavljeno je i kako će idući tjedan biti raspisan javni poziv za programe potpora u poljoprivredi. Kroz mjere ruralnog razvoja želi se potaknuti s jedne strane domaće proizvođače da prodaju na gradskoj tržnici zdravu i domaću hranu, a s druge strane omogućiti građanima da kupuju upravo te proizvode.

Grad subvencionira s iznosom od tisuću kuna mjesečno po jednom prodajnom mjestu na tržnici za domaće proizvođače. S druge strane, pozivaju se i udruge i zadruge koje se bave poljoprivredom ili na neki način pomažu poljoprivredi da se jave i isto će tako dobiti bespovratna sredstva.

Zamjenik Avar naglasio je da su to već standardne mjere koje Grad provodi, te da je na prvom mjestu i najinteresantniji poduzetnički fond.

„ Gradovi koji mogu, a mi smo jedan od njih, subvencioniraju poduzetnike i obrtnike. Pomažemo kroz subvencije na poduzetničke kredite, one postojeće ali i nove. Grad svojim depozitom od milijun kuna osigurava fond i subvencionira 2-2,5% kamata. Oko 350.000 kuna iznosit će poticaji za IT - industriju u suradnji s Tehnološkim parkom. Mi osiguravamo sredstva, ali na poduzetnicima je da procijene tržišnu situaciju i gdje se kreću. Bliži se Špancirfest i tu subvencioniramo do 10 tisuća kuna odnosno 50 posto izlagačima s područja grada Varaždina. To smo napravili i prošle godine, to radimo i ove godine i ja se nadam da će se taj broj povećati u odnosu na prošlu godinu“ – zaključio je na kraju uzamjenik Avar.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.