Mala škola poduzetništva HGK vjetar u leđa ženama na početku poslovnog puta

Mala škola poduzetništva HGK vjetar u leđa ženama na početku poslovnog puta

Za sve žene koje razmišljaju o privatnom poduzetništvu, ali i one koje su već zaplovile u poslovne vode, a žele steći nova znanja i vještine Hrvatska gospodarska komora - Europska poduzetnička mreža (EEN) je u suradnji s Međunarodnom mrežom poslovnih žena organizirala projekt „Mala škola poduzetništva za žene“.

Kroz dva modula radionica, početni i napredni, šezdesetak žena je od predavačica, redom iskusnih poduzetnica, doznalo sve što im je potrebno za pokretanje i unaprjeđenje biznisa. Od birokratskih procedura poput prikupljanja potrebne papirologije, biranja imena firme i odabira knjigovodstvenog servisa, do konkretnih tržišnih vještina poput formiranja cijene, pronalaska partnera na stranom tržištu i marketinga.

„Cilj nam je bio da sve žene koje imaju poduzetničke aspiracije iz prve ruke vide sve što im je potrebno da pokrenu uspješan biznis. Naše predavačice su već prekaljene vlasnice vlastitih firmi i obrta i iz svog iskustva su im pomogle da lakše prebole 'dječje bolesti' i izbjegnu početničke greške. Ono što nas je posebno oduševilo je da su se polaznice na radionicama međusobno umrežile pa učile i jedna od druge, a ne samo od predavačica. Kako neke od njih već imaju svoje biznise, počele su i konkretno surađivati, odnosno koristiti poslovne usluge kolegica“, pojasnila je Vesna Torbarina, voditeljica Odjela za projekte, programe i fondove EU HGK.

Uz konkretna poduzetnička znanja poput analize financijskih izvještaja ili otvaranja web trgovine, fokus predavanja je stavljen i na druge vještine važne za uspješno poslovanje. Tako su polaznice vježbale i javne nastupe, prezentacije, poslovnu komunikaciju i osobni PR.

Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena i jedna od predavačica, ističe kako su žene sve zainteresiranije za biznis, ali su im potrebni znanje i iskustvo poduzetnica koje su već na tržištu. „Podrška žena je posebno važna jer mi nemamo toliko iskustva u poduzetništvu kao muški kolege pa su ovakve radionice i škole  vjetar u leđa na poduzetničkom putu“, kazala je Radić.

Jedna od polaznica škole bila je arhitektica Timea Marochini koja je nakon deset godina odlučila napustiti očevu tvrtku i pokrenuti vlastitu firmu pod nazivom Ascom-Invest. „Prošla sam oba modula škole i to mi je bio prijelomni poticaj da krenem u svoju priču. Naučila sam kako sve treba posložiti za dobar početak i stekla solidno znanje o računovodstvu od kojeg sam prije zazirala. Dotaknuli smo se i specifično ženskog dijela poduzetničke priče, predavačice su nas poticale da budemo hrabre, riskiramo i točno su prepoznavale što nas muči pa ciljano na tome radile“, pojasnila je Marochini i dodala da je ostala u kontaktu s kolegicama i predavačicama i da si i dalje međusobno pomažu.

Pravnica Petra Požega je nakon završene škole krenula u kreativne vode sa svojim obrtom Draguljice Lang izrađujući nakit i didaktičke igračke. „Ono što me je odmah privuklo je prijateljska atmosfera na predavanjima i šaroliko društvo polaznica, kako po godinama, tako i po zanimanjima. Doznala sam mnoštvo korisnih informacija od pravnika, ekonomista i IT stručnjakinja pa nakon škole osnovala svoj obrt kojim sam zapravo nastavila kreativnu tradiciju izrade igračaka svoje bake. Danas stvarno uživam u tome da budem sam svoj gazda, a veliki podstreh da se pokrenem u tom smjeru dala mi je upravo škola HGK“, ističe Požega. 

„Ugodno sam se iznenadila jer cijela priča nije bila preformalna, ugodno smo se družili i naučili puno toga konkretnog. Meni je najkorisniji bio knjigovodstveni dio i dio o oglašavanju jer mi je to najpotrebnije u poslu. Također sam sklopila neka poznanstva koja su se nastavila i iza predavanja i uvjerena sam da će nam svima u budućnosti to biti od velike pomoći. Preporučila bi školu svim početnicama jer će od odličnih predavačica dobiti informacije do kojih je inače teško doći“, kazala nam je Marijana Petrunić koja je prije godinu pokrenula svoj obrt Gift Assistant.

Odlični dojmovi svih uključenih u „Malu školu poduzetništva za žene“ garancija su da će se moduli nastaviti. „Izvanredne ocjene polaznica su nam pokazatelj da je ovakav model radionica dobro pogođen i stoga ćemo organizirati novi ciklus na jesen“, zaključila je Torbarina.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.