Prijedlog Obiteljskog zakona: bračni i izvanbračni partneri nisu jednaki

Prijedlog Obiteljskog zakona: bračni i izvanbračni partneri nisu jednaki

Vlada RH je jučer na zatvorenom dijelu sjednice usvojila odgovor kojega je zahtijevao Ustavni sud u vezi s pokretanjem postupka donošenja novog Obiteljskog zakona.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, novi nacrt prijedloga Obiteljskog zakona upućen je na očitovanje koalicijskim partnerima HDZ-a. Nova verzija ne sadržava kontroverznu definiciju obitelji, zbog koje je premijer Andrej Plenković prošli prijedlog povukao iz procedure, ali propisuje da izvanbračni i bračni parovi više nisu jednaki, odnosno izvanbračna zajednica više ne stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica.

HNS: Vjera se uči u vjerskim zajednicama, a ne u školama

HNS nije dobio konačni i usuglašeni prijedlog Obiteljskog zakona. Kada je u pitanje najava da će se u zakon uvesti obrazovanje djece u skladu s vjerskim opredjeljenjem roditelja, HNS ima jasan stav. Mi smo sekularna država. Vjera se uči u vjerskim zajednicama, a ne u školama. Pitanje obrazovanja ne može se definirati obiteljskim zakonom, već isključivo zakonima iz resora obrazovanja. HNS smatra da se u školama isključivo uče sadržaji koji su znanstveno utemeljeni, metodički prilagođeni dobi i pluralistički prikazani, navodi HNS u svome priopćenju.

 

Bernardić: Ministrica Murganić ponovno nas vraća u srednji vijek

Na vijest o novom Obiteljskom zakonu reagirao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je u svom twittu kazao da nas ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić ponovno vraća u srednji vijek.
" Ministrica Murganić nas ponovno vraća u srednji vijek s prijedlogom novog Obiteljskog zakona. Imamo pravo na obitelj kakvu želimo. Nećete nam ga oduzeti. Sve obitelji su jednako vrijedne. Djeci se mora osigurati kvalitetno obrazovanje utemeljeno na znanosti " napisao je Benardić na svojem twitter profilu.

Glas: Vlada vraća Hrvatsku u srednji vijek

Stranka Glas (Građansko-liberalni savez) poručila je da prijedlog novog Obiteljskog zakona, kakav je najavljen u medijima, pokazuje pravo lice Plenkovićeve Vlade koja ne nudi napredak već nastavkom "konzervativne revolucije" vraća Hrvatsku u srednji vijek.
Iz Glasa podsjećaju da su upravo upozorili na takve tendencije Vlade već prilikom prvog nacrta Obiteljskog zakona, koji je povučen, a zbog njega su u Hrvatskom saboru pokrenuli pitanje povjerenja ministrici Nadi Murganić.
Glas smatra također da je takav prijedlog diskriminatoran prema osobama koje žive u izvanbračnoj zajednici s obzirom na to da se ukidaju jednaki pravni učinci braka i izvanbračne zajednice, posebice kod posvajanja djece, s obzirom na činjenicu da je lani u Hrvatskoj posvojeno dosad najmanje djece. Umjesto da izmjenama podrži i olakša posvojenje djece i time ispuni uvjete iz Konvencije o pravima djeteta, Vlada ograničava osobama u izvanbračnim zajednicama i pojedincima posvojenje djece, pribjegavajući diskriminatornim i nejasnim odredbama koje bi samo dovele do veće arbitrarnosti u već sada nedovoljno transparentan proces.

Premijera Plenkovića i Vladu Glas je pozvao da, ako nemaju napredniji i progresivniji prijedlog Obiteljskog zakona, barem ne dokidaju postojeće civilizacijske standarde.

Ministarstvo odbacuje navode

 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u petak je odbacilo kao netočne i nepotpune informacije u medijima o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona, istaknuvši kako im ta verzija nije poznata te da se još uvijek radi na njegovu usuglašavanju.

Držimo kako su objavljene informacije o Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona nepotpune i velikim dijelom netočne. Međutim, naglašavamo kako se još uvijek radi na usuglašavanju Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a ova verzija nam nije poznata", stoji u priopćenju Ministarstva.
Naglašavaju da predstoji postupak usuglašavanja s koalicijskim partnerima, koji će biti dovršen do svibnja, a nakon toga će Ministarstvo Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputiti u javnu raspravu. Tijekom rasprave zainteresirana javnost moći će davati primjedbe i prijedloge, a potom još slijedi i rasprava u dva čitanja u Hrvatskome saboru.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.