Vrdoljak nakon sastanaka s Plenkovićem, vladajuća koalicija je stabilna

Vrdoljak nakon sastanaka s Plenkovićem, vladajuća koalicija je stabilna

U Banskim dvorima u petak su se sastali premijer Andrej Plenković i predsjednik koalicijske HNS stranke Ivan Vrdoljak. Tema sastanka bila je  izbora voditelja Ekspertne radne skupine za provođenje obrazovne reforme koja je ovih dana aktualna. Na sastanku su bili i Gordan Jandroković (HDZ), Davor Božinović (HDZ) te Predrag Štromar (HNS).

 

 

 

Ivan Vrdoljak nakon sastanka

Nakon sastanka Ivan Vrdoljak je izjavio "Imali smo konstruktivan razgovor, odličan. Razgovarali smo o više tema pa i oko ERS-a. Koalicija je stabilna". Nije htio odgovoriti na pitanje hoće li Matko Glunčić voditi Ekspertne radne skupine za provođenje obrazovne reforme, ali je rekao da će Plenković za dan ili dva sazvati sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva. Tada bi se trebalo znati i tko će biti na čelu Povjerenstva, dodao je.

Nakon sastanka Vrdoljak je otišao na sastanak proširenog Predsjedništva HNS-a. Na sastanku je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak (HNS). Naime, premijer na mjestu voditelja želi državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ga na tom mjestu ne želi. Prije je, na pitanje hoće li dati ostavku ako Glunčić bude izabran, kazala da on neće biti izabran. Izjavila je u četvrtak da ona ne živi od politike, i da joj je cilj poboljšati sustav obrazovanja.

 

Plenković nakon sastanka

"Sve će biti dobro. Sto posto. Sve ćemo se dogovoriti. Bitno je da imamo konsenzus oko sveobuhvatne reforme koja je dobra za mlade i hrvatsku ekonomiju", kratko je rekao Plenković po dolasku u Banske dvore. Na pitanje kada će se održati sjednica Posebnog stručnog povjerenstva Plenković je ranije rekao kako će sjednica biti telefonska i da će se održati  - kad je on sazove. "Imamo vremena", rekao je Plenković.

"Želim na početku naglasiti da imam stav da je politika suradnje nužna u Hrvatskoj. Želimo čuti druge ideje, želimo napraviti kompromise, želimo politiku uključivosti. Ono što sigurno nećemo dopustiti jest zaustavljanje reforme. Siguran sam da ćemo kao i dosad razgovorom postići dogovor i da će naša djeca biti pobjednici, jer će dobiti europsko obrazovanje", izjavio je Ivan Vrdoljak uoči sastanka.

Ministrica Divjak

Dok su u Banskim dvorima o natječaju za Ekspertnu radnu skupinu razgovarali premijer Plenković i Vrdoljak, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak stigla je u sjedište HNS-a i u izjavi za N1 poručila kako je ona svoje već rekla i da od toga ne odustaje. Podsjetiom , ministrica je javno rekla da ne želi na mjestu voditelja ERS-a vidjeti Matka Glunčića, a HNS tvrdi da bi njegovim imenovanjem bilo zaustavljeno eksperimentalno, a zatim i cjelovito uvođenje kurikularne reforme.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.