Sukob između Plenkovića i Steira zbog IK-e

Sukob između Plenkovića i Steira zbog IK-e

Sukob između premijera Plenkovića i HDZ-ovog tajnika Davora Ive Steira je sve izražajniji. “Vrh HDZ-a  očekuje da Stier podnese ostavku kako bi stranka što brže izabrala novog tajnika koji će moći vjerodostojno promovirati stranačku politiku”, piše Jutarnji list.

 

 

Steir se ne namjerava sam povući

“Političke stranke imaju svoja pravila, a teško bi se običnom članu toleriralo takvo soliranje kao što je Stierovo, da se o mjestu političkog tajnika i ne govori. Nije, međutim, samo neslaganje oko ratifikacije Istanbulske konvencije razlog nezadovoljstva ponašanjem Stiera, u mnogim je slučajevima bilo razilaženja između stranačke politike i ponašanja političkog tajnika”, rekao je Jutarnjem bliski suradnik Andreja Plenkovića.

Stier se ne izjašnjava, no stranački kolege koji su mu bliski, navodi Jutarnji, kažu da se sam neće povući i da čeka što će učiniti Andrej Plenković.

 

Steir otvoreno kritizira

Uoči zadnje sjednice Predsjedništva HDZ-a izjavio je kako nije promjenio svoj negativni stav o ratifikaciji Istanbulske konvencije, rekao je kako svoje stajalište temelji na svojoj savjesti, koja je formirana u skladu s kršćanskim vrijednostima. Vidite, najveće antiklerikalce ćete naći među vjernicima koji idu svake nedjelje na misu i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk, a najveće klerikalce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u crkvi ili da ih se spomene s oltara, kad su izbori da ih se možda s oltara favorizira, koji možda i znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu. I to je loše. taj tip klerikalizma je loš i za Crkvu, loš je za politiku, loš je za društvo.

Ja sam tu, slijedim i ono što su i braća Radić govorila – kada je u pitanju doktrina, tu treba slijediti ono što Crkva kaže, što svećenici propovjedaju, slijediti to i u Crkvi i izvan. A naravno, o tome za koga glasati, s kime raditi koaliciju, što je tipično autonomija politike, nemojte mi tu doći “popovati”.

Ja mislim da trebamo upravo takvu jednu novu politiku. Ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara. Kada je stvar politike tu treba politika biti autonomna, nitko nam tu ne treba popovati.

Kada je pitanje doktrine, onda mi znamo što je kršćanska doktrina. Naravno, ne trebamo tražiti od crkvene hijerarhije da je zamagli, zakukulji, da to svjetlo istine ne svijetli. Kad je pitanje doktrina tu se naravno očekuje da se slijede evanđeoske poruke”, poručio je Stier.

 

Pogledajte kakvom se laži Slobodna Dalmacija služi o Stieru i Crkvi!

“Kada solira neka niža stranačka organizacija ili radi protiv interesa stranke, dolazi do raspuštanja”, istaknuo je sugovornik Jutarnjeg, uz ogradu da stranački vrh još nije stavio na dnevni red tko bi Stiera mogao zamijeniti ako bude smijenjen ili podnese ostavku, ali isto tako navode da bi to mogao biti Željko Reiner.

 

Plenković očekuje Steirovu ostavku


“Budeš li glasao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, ne vidim načina da ostaneš politički tajnik” – rekao je u petak Andrej Plenković, šef HDZ-a, Davoru Ivi Stieru na sjednici Predsjedništva. Stier, neslužbeno doznajemo, ostavku neće podnijeti i glasat će protiv ratifikacije Konvencije, piše Večernji list.

 

Plenković je na Predsjedništvu, piše narod.hr, i dalje zastupao stav da je glasanje protiv Konvencije, zapravo, glasanje protiv pozicija Vlade. Doduše, ovaj put nije spominjao da će on sam srušiti Vladu i pritome pomesti pola HDZ-ovaca s izbornih lista. Stier je, doznajemo, inzistirao da se te dvije stvari ne mogu povezivati jer je, kako je rekao, oporba svojim rukama omogućila da HDZ-ovi zastupnici glasaju po savjesti.

– U praktički istome danu glasat ćemo o Konvenciji i o podršci ministrici Dalić. Na glasanju o Konvenciji bit ću protiv jer mi to nalaže savjest, a na zahtjevu oporbe za opozivom ministrice podržat ću Vladu – obrazlagao je Stier svoj stav, ali očito ne baš uspješno jer je Plenković zaključio Predsjedništvo riječima da je stav stranke o Istanbulskoj konvenciji (IK)  jasan budući da su sve županijske organizacije podržale ratifikaciju. Naši izvori prenose da je i mladi Karlo Ressler, Plenkovićev savjetnik i šef radne skupine za novi Statut HDZ-a, zastupao stav da bi se trebao pronaći način da zastupnici HDZ-a glasaju po savjesti. Ressler je kršćanski i konzervativno orijentiran član HDZ-a, a njegov apel je zanimljiv jer se kosi s onim koji, barem zasad, zastupa Plenković. Sličan stav zastupao je i Vladimir Šeks uz ogradu da ne bi bilo dobro da suviše zastupnika HDZ-a bude protiv ratifikacije ako bude glasanje po savjesti. Neki su članovi Predsjedništva, doznajemo, iznijeli da se u Klubu prebrojavalo i došlo do brojke od 15 zastupnika koji bi bili protiv ratifikacije kada bi se dozvolilo glasanje po savjesti.

Protiv Istanbulske konvencije ostao je i Miro Kovač, međunarodni tajnik, a Milijan Brkić, Ivana Maletić i Anton Kliman, koji su ranije glasali protiv Konvencije, jučer nisu bili na Predsjedništvu. Burno je bilo i uoči sjednice jer je Stier, s obzirom da ga se napada da je on klerikalac, objasnio tko su klerikalci, a tko antiklerikalci iz čega se iščitala jasna kritika Plenkovića i Crkve. (narod.hr)

Plenković: IK je predizborno obečanje

Mislim da smo s postupkom ratifikacije Istanbulske konvencije (IK), ušli u bit, želimo jaču zaštitu žena od nasilja, a ideološka pitanja smo adresirali Interpretativnom izjavom. Radi se o ispinjavanju predizbornog obećanja iz kampanje, nema promjene smjera. To je jedna vrsta demagogije i dezinformacije koja još nije viđena. Kako to da naše kolege iz sestrinskih stranaka konsenzusom uspijevaju donijeti ovakve dokumente, pa i HDZ BiH", ustvrdio je Plenković, a prenijela regionalna televizija N1.

HDZ, naravno, suprotno izjavi Andreja Plenkovića nije prije izbora obećao ratifikaciju Istanbulske konvencije. Štoviše, Plenković je kao HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu u lipnju 2015. glasovao protiv Paragrafa 13 koji traži da Istanbulsku konvenciju ratificiraju sve države članice EU, provjerili su neki dan u UIO. Točnije, Plenković je prvo glasovao “za” navedeni paragraf, ali je naknadno zatražio da se u zapisnik o glasovanju unese ispravak kako je namjeravao biti “protiv” te je njegov glas promijenjen u protiv. Znači, već 2015. je današnji predsjednik Vlade bio potpuno svjestan svih političkih uloga koje donosi Istanbulska konvencija, pa je na čelo HDZ-a došao predstavljajući se, istina kroz naknadne intervencije, kao njezin protivnik.

Budući da HDZ dakle nedvojbeno nije dao predizborna obećanja koje navodi Plenković, novinari bi ga sljedeći puta ipak trebali priupitati na koju je on stranku i obećanja mislio. Da je mislio na HNS bi nam već bilo logično, samo on danas još ipak predstavlja HDZ, ili se varamo?(hkv)
narod.hr/hkv/ HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.