Nataša Cetinić- slikarica Mediterana- promocija monografije u Muzeju Mimara

Nataša Cetinić- slikarica Mediterana- promocija monografije u Muzeju Mimara

U ponedjeljak 7. svibnja u 19 sati u atriju Muzeja Mimara u Zagrebu održat će se promocija likovne monografije barda  hrvatskog modernog slikarstva  Nataša Cetinić - slikarica Mediterana (1940.-2001.), autorice Branke Hlevnjak.

Slikarstvo Nataše Cetinić   oformilo se tijekom četrdeset godina umjetničkog stvaralaštva na praksama konstruktivne i apstrahirane slike, na enformelu i konceptu. Sedamdesetih godina umjetnica se uključuje u svjetski avangardni postmoderni pokret.

Prigradica kao inspiracija

Konstruirajući i komponirajući slikarsku realnost, rušila je uvriježena pravila i stvorila vlastitu slikarsku sintaksu. Poticaj za široke slikarske geste, moćnu i karakternu društvenu angažiranost za moralni humanizam, istodobno duboku, refleksivnu i erotsku posvećenost vječnim pitanjima smisla nalazila je u rodnom Blatu, u Prigradici i u korčulanskom krajoliku, u običajima i među mještanima, te se potvrdila nesumnjivo kao jedna od najpredanijih slikarica Mediterana, jedinstvene snage i potresnog učinka. U sučelju hladne i pronicave opažajnosti i strastvene predanosti slikarstvu, Nataša Cetinić ostvarila je jedinstveni opus u hrvatskoj i europskoj povijesti umjetnosti.

Monografiju će predstaviti: autorica teksta i urednica mr. sc. Branka Hlevnjak, akademik Tonko Maroević te književnica Grozdana Cvitan.

Autor teksta: Emil Makovička/HIA.com

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.