Split proslavio Dan grada i blagdan zaštitnika svetoga Dujma

Split proslavio Dan grada i blagdan zaštitnika svetoga Dujma

Split je proslavio blagdan svesvoga sveca, svetog Dujma.Višestoljetna Festa sv. Dujma ili Fjera sv. Duje dan je grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije. Nakon tradicionalne procesije od katedrale do prigodnog oltara na splitskoj Rivi, svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Na proslavu u grad pod Marjanom stigli su i predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.
Predsjednica je izjavila kako vjeruje da će prošlotjedna sjednica Vlade u Splitu s odlukama o nizu projekata važnih za grad i županiju u vrijednosti skoro dvije milijarde kuna, ubrzati razvojne projekte u Splitu.

Ministar Krstičević je poručio nakon mise "da nam je potrebno mnogo više optimizma i zajedništva"."Čestitam veliku feštu Sv. Dujma, na dobro vam došla Sudamja, puno optimizma, vjere i zajedništva, mislim kako nam je to potrebno", rekao je Krstičević. Na pitanje koje bi demografske mjere Vlada trebala poduzeti te na novinarsko podsjećanje kako je i predsjednica Republike najavila prijedlog demografskih mjera, Krstičević je odgovorio kako "zajedno trebamo učiniti da Hrvatska bude bolja".
Šibenski biskup monsinjor Tomislav Rogić u svojoj je homiliji istaknuo da se raduju blagdanu svetoga Dujma koji se mučeništvom proslavio i mole se da ne zaboravi svoj grad, da nad njim bdije, a vjernicima "isprosi snagu vjere koja nevolje pobjeđuje i u vjernosti Kristu ustrajava."

"Neka snaga vjere prožme naš narod u svakom poslu koji obavljamo, u otvorenosti životu kao najdragocjenijem Božjem daru, te da nam to bude naš put u budućnost i vječnost. Neka nas u tome prate ugovori i primjeri svetaca i našeg naroda koji su to znali ostvariti i u drugim vremenima, poput blaženog Alojzija Stepinca, a zagovor nebeske Majke Marije kojoj se naš narod toliko utječe neće izostati", kazao je Rogić.

Na ribarnici je podijeljeno 5.000 porcija janjetine s graškom. Bogat program s koncertima, tombolom i vatrometom potrajao je do kasnih noćnih sati.
 
Autor: D.M./S.M./HRT
FOTO: Ured Predsjednice

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.