Nastavljen štrajk u osnovnim i srednjim školama

Nastavljen štrajk u osnovnim i srednjim školama

Štrajk u osnovnim i srednjim školama prema cirkularnom modelu u ponedjeljak se nastavio u pet kontinentalnih županija - Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj. Kao i do sada, škole su otvorene, a za djecu čiji roditelji nemaju drugo rješenje - organizirano je čuvanje. 

U podne u ponedjeljak održana je konferencija za medije, na kojoj je čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimir Mihalinec iznio posljednje informacije.

- Dijalog s Vladom se odvija preko medija, a iz tog dijaloga zaključujemo da savjetnici predsjednika Vlade problem uopće ne razumiju. Argumenti nam govore zašto sada, i zašto ovoliko. Uvjeren sam da ću vas putem prezentacije uvjeriti. Na naše otvoreno pismo u kojem smo tražili da se uspostavi dijalog iz njegova ureda smo dobili odgovor u kojem glasnogovornik Milić šalje isto što je poslao prije tri dana.

U utorak će se štrajk održati u Osječko-baranjskoj, Šibensko-Kninskoj te Istarskoj županiji.

Prema pristiglim informacijama, odaziv na štrajk, a što uključuje i članove i nečlanove sindikata, iznosi 75%.

- U ovih pet županija štrajk se provodi onako kako smo zamislili, govori Mihalinec o ovom ponedjeljku.

Članica štrajkaškog odbora Ana Tuškan iznijela je podatke o štrajku za osnovno školstvo. Napomenula je da podaci o odzivu na štrajk za osnovno školstvo još nisu potpuni.

- No prema ukupnim rezultatima nezadovoljstvo je sve veće i veće i izlaznost je i danas vrlo visoka: Zagrebačka županija 93,23%, Krapinsko-zagorska 84,15%, Koprivničko-križevačka 93,64%, Bjelovarsko-bilogorska 68,83% i Virovitičko-podravska županija 81,67%. To znači da je danas u štrajku sudjelovalo 85,98% zaposlenika u osnovno školskim ustanovama za odgoj i obrazovanje, rekla je Tuškan.

Divjak: Vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa

- Mislim da je sad vrijeme da se izdignemo iznad različitih interesa, pa čak i stranačkih pozicija. Obrazovanje je prioritet, učitelji su ti koji su ključni da imamo kvalitetno obrazovanje, hajdemo svi zajedno sjesti za stol i vidjeti što možemo učiniti da oni budu primjereno plaćeni za svoj rad. Ne smijemo dozvoliti da djeca budu taoci politike koja se ne može dogovoriti sada u ovom finalu sa sindikatima, vezano uz to što je izvedivo u sljedećih godinu dana, vezano uz povećanje koeficijenta složenosti posla učitelja i nastavnika.

Do dijaloga ovaj tjedan sigurno mora doći. Moramo inzistirati na pravo djece na kvalitetno obrazovanje. Plaće učitelja ne mogu biti najmanje u državi s obzirom na stručnu spremu, kad gledamo javne službe. Bez učitelja nema kvalitetnog obrazovanja. Kurikulum je zadan, sigurno da će biti nadoknade nastave, i treba ići prema tome da se što prije krene dalje s nastavom. Rješenje je da učitelji i nastavnici dobiju primjereni status u društvu, rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak komentirajući cirkluarni štrajk koji je u tijeku.

Bandićeva prijetnja zbog prosvjetarskih plaća

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je premijeru Andreju Plenkoviću da klub kojemu je na čelu "neće podići ruku sve dok se učiteljima i nastavnicima ne podignu plaće 6%".
-  Pozivam javno premijera, ja nikad javno ne govorim ali sad moram nakon ovih presica prošli tjedan, poručujem da - ili će se povećati plaće učiteljima i nastavnicima 6%, ili neće biti ove Vlade. Jer što prije to napravi, neka ne muče ni vas ni nas, neće ruku dići nitko u klubu stranke kojoj sam na čelu dok se to ne napravi.

Bandić je objasnio kako da Plenković pronađe 400 milijuna kuna za povećanje plaće učiteljima i profesorima te na taj način, kako je rekao, riješi ovu agoniju.

"Roditelji podržali štrajk" 

U emisiju Studio 4, javio se iz Bregane, Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa.

Matijašević je naglasio kako su danas svi djelatnici škole u štrajku. Roditelji su podržali štrajk i nisu slali djecu u školu.

- Sva djeca, koja bi eventualno došla u školu, moraju biti zbrinuta i njima će se organizirati sadržaji i dobit će obrok, rekao je ravnatelj.

Istaknuo je kako je ove godine u školu upisano 519 učenika. Škola ima i 3 područne škole u kojima se također danas neće održati nastava.

Otvoreno pismo Vladi RH

Predsjednici školskih sindikata Sanja Šprem i Branimir Mihalinec ranije su poslali su otvoreno pismo predsjedniku Vlade.

- Vi i dalje odbijate razgovore, ali zato svakodnevno preko medija šaljete poruke sindikatima, kao i njihovim članovima. To nije način rješavanja problema, već njegovo produbljivanje. Predlažemo da u što kraćem vremenu održimo sastanak na kojem ćemo Vam prezentirati svu našu argumentaciju, stoji u otvorenom pismu sindikalnih čelnika.

Na pismo sindikata odgovorio je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

- Ova Vlada vodi odgovornu fiskalnu politiku i povećava plaće u skladu s mogućnostima. Ova Vlada otvorena je za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Nitko u Vladi, osobito ne premijer, nije krivo informiran. Brojke su lako utvrdive, poručeno je iz Vlade.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/549873/nastavlja-se-strajk-u-osnovnim-i-srednjim-skolama

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.