Štrajk u školama i razgovori se nastavljaju

Štrajk u školama i razgovori se nastavljaju

Pregovori Vlade i prosvjetnih sindikata završeni su kasno noćas nakon sedam sati razgovora. Dogovora nema, a sindikalisti, kao ni predstavnici Vlade, nisu htjeli reći ništa. Danas se nastavljaju pregovori, ali i štrajk.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama nije želio govoriti o detaljima pregovora. Kaže, ne žele davati nekome lažne nade i "nenade".

- Svjesni smo situacije u obrazovanju, da se kroz godine nagomilala razlika u plaćama i da postoje nepravde koje treba ispraviti. To želimo riješiti dugoročno i na kvalitetan način. Koeficijenti se ne mogu prelomiti preko koljena ni preko noći. To zahtijeva ozbiljnu partnersku analizu u suradnji s učiteljima i nastavnicima. Pokušava se naći premosnica kako ljudi ne bi čekali nekoliko mjeseci, rekao je  Zvonko Frka Petešić. Nije želio govoriti o detaljima. Samo je dodao da se razgovara i o koeficijentima. 

Na pregovorima nije bila ni ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ni ministri rada Josip Aladrović ili financija Zdravko Marić. Ondje je bio premijerov posebni savjetnik za društvena pitanja akademik Zvonko Kusić, koji je izašao sa sastanka kako bi gostovao u emisiji HRT-a Otvoreno.

Premijer Andrej Plenković je poručio da u Vladi jesu za postizanje kompromisa sa školskim sindikatima kako bi se završio štrajk. No smatra - da je za kompromis potrebno dvoje.

Pregovori su počeli nakon prosvjeda nastavnika pod geslom "Hrvatska mora bolje". Na središnjem zagrebačkom trgu pridružili su im se brojni građani. Bilo je više od 40.000 ljudi.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/561607/strajk-u-skolama-i-razgovori-se-nastavljaju

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.