Hrvatski srednjoškolci na europskom samitu mladih o klimi u Bruxellesu

Hrvatski srednjoškolci na europskom samitu mladih o klimi u Bruxellesu

Učenici Srednje škole Mate Balote iz Poreča sudjelovat će na europskom samitu mladih o klimi koji će se održati u ožujku 2020. u Bruxellesu. Događanje organizira Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) prema modelu Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP). Učenici će predstavljati određeni sektor, industriju ili skupinu zemalja i međusobno voditi pregovore kako bi sastavili preporuke za borbu protiv klimatskih promjena.

Mladi iz cijeloga svijeta podigli su svoj glas ne bi li spasili planet i EGSO odgovara na njihov poziv. Glavno događanje EGSO-a posvećeno mladima, Tvoja Europa, tvoje mišljenje! (YEYS), održat će se 19. i 20. ožujka 2020. godine. Učenici iz 33 srednje škole diljem Europe okupit će se da bi raspravljali o najboljim načinima zaštite okoliša uz slogan „Naša klima, naša budućnost!“ Popis škola koje će sudjelovati možete pogledati ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••.

Škole, njih 33, koje su odabrane za sudjelovanje u ovoj inicijativi izabrane su elektroničkim programom za odabir, a izbor je održan 27. studenog u Bruxellesu. Izabrana je po jedna škola iz 28 država članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska). Svaku će školu predstavljati tri učenika u dobi od 16 do 18 godina, uz pratnju učitelja. Za ovo izdanje YEYS-a prijave je podnijelo gotovo 800 škola.

Svrha je događanja saslušati pametne ideje učenika za suočavanje s trenutačnom klimatskom krizom i približiti se ostvarivanju cilja da do 2050. postanemo klimatski neutralni. Uz pratnju i vodstvo mladih moderatora učenici će raspravljati o svojim prijedlozima na osnovi predloška Konferencije stranaka (COP) Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.