Predsjednik Milanović povodom Svjetskog dana učitelja: Učitelji moraju usmjeravati i mijenjati

Predsjednik Milanović povodom Svjetskog dana učitelja: Učitelji moraju usmjeravati i  mijenjati

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana Učiteljskog fakulteta i Svjetskog dana učitelja.
„Danas imate svoj fakultet, čuvajte ga“, poručio je predsjednik Milanović profesorima Učiteljskog fakulteta pozvavši ih da teže visokom prosjeku izvrsnosti. „Mi moramo, kao nacija, težiti visokom prosjeku izvrsnosti. Visok prosjek je ono što čini uspješnu naciju“, istaknuo je predsjednik Milanović. Dodao je kako se odgoj, ali i društvo, mijenjao kroz generacije.

„Balans u odnosu dječaka i djevojčica treba naći i vrlo je važan za funkcioniranje nacije. Vjerujem u slobodnog pojedinca, u pravo izbora. Svjestan sam da u jednom trenutku država više neće imati apsolutni monopol nad obrazovanje, i tu ne mislim na visokoškolsko obrazovanje koje treba biti javno, koliko je god to moguće. Ali osnovno obrazovanje, ova generacija klinaca koja sada stasaju, koji postaju punoljetni i koji se otiskuju u život će početi eksperimentirati s nekim drugim oblicima obrazovanja“, rekao je predsjednik Milanović.
„Nove generacije su drukčije i to će prenositi na svoju djecu“, dodao je. „Hrvatsko školstvo je odigralo ogromnu ulogu. Vaš i naš zadatak je da postignemo visok prosjek, da radimo s talentiranima. Oni koji žele više će se uvijek snaći i ići naprijed, ostalima treba stabilnost, sigurnost, vjera i nada. Učitelji moraju usmjeravati i mijenjati“, zaključio je predsjednik Milanović.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj akademiji u prigodi obilježavanja Dana Učiteljskog fakulteta i Svjetskog dana učitelja govorili su dekan Učiteljskog fakulteta prof. dr. sc. Siniša Opić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i izaslanik predsjednika Vlade RH Ivica Šušak i predsjednica Saborskoga odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i izaslanica predsjednika Sabora RH izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković. Uz predsjednika Milanovića skupu je nazočila i savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.