O medijima i kulturi učili polaznici Komunikološke škole Matice hrvatske u Korčuli

O medijima i kulturi učili polaznici Komunikološke škole Matice hrvatske u Korčuli

U Korčuli je od 5. do 9. listopada održano dvanaesto izdanje Komunikološke škole Matice hrvatske o temi: "Mediji i kultura, kultura u medijima". Svečanom otvaranju nazočili su predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran i gosti. Bilo je to dodatno izvannastavno obrazovanje s područja medija za najbolje studente novinarstva i komunikologije. Tijekom rada Škole predavanjima su se pridružiti i učenici Srednje škole Petra Šegedina Korčula, koji su uz ravnatelja Lovru Boticu nazočili i svečanom otvorenju Škole.

Komunikološka škola Matice Hrvatske ove je godine održana uz financijsku potporu Grada Korčule i njemačke Zaklade Renovabis. Suorganizator je Ogranak Matice Hrvatske u Blatu, a kako je na otvaranju rekao predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravivši studente i goste Matica hrvatska otvorena mladima, a dvanaesta godina održavanja škole svjedoči važnosti ovog programa koji će Matica i dalje organizirati i dodatno jačati. Kad je o prošlosti projekta riječ treba istaknuti da je dosad u programu sudjelovalo jedanaest generacija (odnosno 134 studenata), a neki od prijašnjih polaznika već su i na vodećim pozicijama u akademskoj zajednici, korporacijama i medijima.

Na ovom događanju od iznimnog značaja, studenti su kroz predavanja i radionice uglednih hrvatskih znanstvenika, stručnjaka i medijskih djelatnika imali priliku temi kulture i medija pristupiti s raznih stajališta. Sve je bilo u organizaciji i provedbi Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod vodstvom profesora Igora Kanižaja (FPZG, koji je ujedno i pročelnik Odjela za medije MH) i Danijela Labaša (Hrvatsko katoličko sveučilište). Ovogodišnji su polaznici bili: Antonela Bukovac (FHS), Jelena Drobnjak (FHS), Emili Ibrulj (FPZG), Klaudia Jurgan (FPZG), Vilim Kalle (FHS), Laura Lazić (HKS), Vanesa Lukačin (HKS), Ivana Moslavac (FHS), Petra Orešković (FPZG), Barbara Poslek (HKS), Ema Smrtić (HKS), Dino Stošić (FPZG).Program  Komunikološke škole MH bio je vrlo obiman i raznovrstan, pa je osim teorijskog dijela bilo podosta medijskih treninga, dakle posjeta lokalnim medijima poput Radija Korčule i Radija Blata. Time su polaznici škole razvijali svoje vještine nastupa u medijima, a baštinu otoka upoznali su u suradnji s TZ Grada Korčule i Gradskim muzejom Korčula, gdje je održan i dio predavanja.

Poseban doživljaj u Blatu – upoznavanje sa znamenitostima

Također sudionici su jedan dan škole proveli u Blatu u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Blatu. Program je bio više nego zanimljiv i poučan: red predavanja o kulturi i inkluziji, pa red razgledavanja blatskih znamenitosti, a bio je tu i nastup na Radio Blatu. U središtu pozornosti Škole bili su i Svetište Blažene Marije Petković Propetog Krista, Kulturni centar te Viteško udruženje Kumpanjija - Blato.

Posebno je za polaznike, koji su učili tehnike nastupa u medijima, bilo važno to što su imali priliku i primijeniti naučeno na Radio Korčuli, a njihove je dojmove zabilježila i kamera HRT-ova dopisništva s Korčule što je za svaku pohvalu. Jer, kako se kaže: dobar glas daleko se čuje, a kad se uči o medijima onda i oni moraju biti prisutni. A to što je baš Korčula izabrana za mjesto učenja o kulturi i medijima, je u važnosti koju ta sredina pridaje kulturi i medijima jer je prepuna institucija od velikog značaja za hrvatsku kulturu ali i ljudi koji su poput institucija, kao što je npr. Petar Šegedin.

Vjerujemo da su svi zainteresirani o ovogodišnjoj Komunikološkoj školi MH podosta saznali s društvenih mreža, jer to je sredstvo komunikacije danas najbrže i najdjelotvornije (iako smo sigurni da ni izvještaj u dvotjedniku za kulturu MH 'Vijenac' neće izostati). Baš tamo (na Facebooku) smo zapazili izjavu pročelnika Odjela za medije MH Igora Kanižaja koju ovdje prenosimo i koja govori sve o tome što je i kako bilo tih nekoliko dana na prelijepom otoku: 'Ovi mladi će uskoro pokazati svima što sve znaju i mogu! '

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.