U Varaždinu potpisan sporazum o suradnji FOI-ja i tvrtke SIEMENS Energy doo

U Varaždinu potpisan sporazum o suradnji FOI-ja i tvrtke SIEMENS  Energy doo

Cilj je zajednički ostvariti održiva rješenja u energetskoj učinkovitosti digitalnom transformacijom i primjenom umjetne inteligencije

Sporazum o suradnji na istraživačkim i razvojnim projektima između Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta organizacije i informatike i tvrtke Siemens Energy d.o.o. danas su u Varaždinu na FOI-ju potpisali dekanica Fakulteta prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa i predsjednik Uprave Siemens Energy d.o.o. Boris Miljavac, uz prisustvo ministra gospodarstva i održivog razvoja Damira Habijana. Sporazum je potpisan u cilju dugoročne znanstvene, tehničke i stručne suradnje na području istraživanja i razvoja, a posebice na projektima razvoja novih tehnologija.
Tvrtka Siemens Energy globalni je lider na području energetike i obnovljivih izvora energije, a godišnje na svjetskoj razini ulaganjem od 1.2 milijarde eura u istraživanje i razvoj, pokazuje svoju posvećenost tehnološkom napretku, pri čemu ističu da je nužno privući i visokokvalificiran kadar u samu kompaniju.

„Ovdje vidimo priliku da se povežemo na nizu istraživačkih i razvojnih projekata kroz koje možemo stvarati održiva rješenja koja će imati pozitivan utjecaj na naše društvo, razvoj novih tehnologija i gospodarstva. Surađujemo s tri najveća tehnološka fakulteta u Hrvatskoj i sa svakim od njih imamo specifične projekte - od cybersecurity-ja, vodika do energetske učinkovitosti, a s FOI-jem želimo otvoriti suradnju u području umjetne inteligencije (eng. AI) i digitalizacije“ – istaknuo je predsjednik Uprave tvrtke Boris Miljavac.


Upravo FOI ima važnu ulogu u obrazovanju stručnjaka koji su potrebni za implementaciju digitalnih i zelenih tehnologija u različitim sektorima gospodarstva. Kroz svoje studijske programe, interdisciplinarni pristup u istraživačkim projektima, FOI pruža znanje i vještine potrebne za razvoj, implementaciju i održavanje naprednih tehnoloških rješenja.

„Već aktivno surađujemo s industrijskim partnerima kako bi prenijeli najnovija znanja i tehnološka rješenja iz akademske sfere u realni sektor. Vjerujem kako stručnost naših nastavnika, ali i studenata može pomoći organizacijama u razumijevanju potencijala i primjene naprednih tehnologija u poslovnim procesima“ – ističe dekanica Marina Klačmer Čalopa.


„Sama ideja oko suradnje FOI-ja i tvrtke Siemens Energy d.o.o. došla je nakon našeg prošlotjednog sudjelovanja na konferenciji obnovljivih izvora energije u Berlinu i sjedištu Siemens Energy, gdje smo tijekom razgovora s vodstvom tvrtke došli smo na temu potrebe za visokokvalificiranom i obrazovanom radnom snagom, posebice kada govorimo o temama održivosti i umjetne inteligencije, stoga sam siguran da će ova suradnja polučiti izuzetan uspjeh. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja također potiče ulaganje u obnovljive izvore energije jer je i europski cilj da do 2050. postanemo prvi klimatsko neutralni kontinent“ – zaključio je ministar Damir Habijan.
Prva zajednička suradnja FOI-ja i tvrtke Siemens Energy bit će ostvarena kroz predavanja, radionice, stručnu praksu studenata i istraživačke projekte.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.