Ministrica Divjak posjetila Osnovnu školu Jabukovac

Ministrica Divjak posjetila Osnovnu školu Jabukovac

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak posjetila je u ponedjeljak u povodu početka drugog polugodišta zagrebačku Osnovnu školu Jabukovac, gdje se susrela s učenicima i učiteljima te škole. Ministrica je ocijenila kako se pitanja učenika i učitelja dobrim dijelom podudaraju. „Učenici od reformskih procesa očekuju da im nastava bude zanimljiva, istraživačka, da više rade izvan učionica te da rade projekte i uče uz igru“, rekla je Divjak. Ocijenila je kako su učitelji zadovoljni on-line edukacijom i edukacijom uživo jer mogu raditi kad žele, na način kad im odgovara. Naglasila je kako imaju individualni pristup te dodala kako ne mogu biti dio mase jer moraju posao stvarno odraditi i sudjelovati. Pohvaljena je, tvrdi, i vrijednost edukacije uživo. Za dva mjeseca imat ćemo tisuću radionica koje će proći 36.000 učitelja, najavila je ministrica. Istaknula je i kako je s učiteljima razgovarala, uz ostalo, i o školskim nadzornicima te se s učiteljima složila kako bi im oni trebali biti puno više od pomoći.

Na pitanje o prevelikom broju učenika u razredima, rekla je kako Hrvatska ima u prosjeku 17 učenika po razredu, što je među najmanjim brojem u Europi.„Imamo razreda u kojima je i manje od deset učenika u razredu te onih koji imaju oko 28 učenika, što bi trebalo ujednačiti“, napomenula je dodavši kako je u planu restrukturirati upisna područja da bi se ujednačio broj učenika u školama koliko je to moguće. Podsjetila je i kako, na primjer, u jednome istom gradu ima i praznih i pretrpanih škola pa je, smatra, tu važna suradnja između ministarstva i osnivača škola. Naglasila je kako će sljedeće godine biti reforma u svim školama, što povećava potrebu za dodatnom edukacijom. Istaknula je kako su već obavljene pripreme za prvu fazu u opremanju škola. „Tu je i novi zakon o udžbenicima koji dopušta da drukčije planiramo te da udžbenici budu zanimljiviji, lakši i primjereniji“, rekla je. Najavila je donošenje novih kurikuluma, koji su u zadnjoj fazi provjere. Od iduće školske godine u reformu kreću svi prvi razredi, svi peti razredi, prirodoslovni predmeti u sedmim razredima te prvi razredi srednjih škola, napomenula je Divjak. Potvrdila je da ministarstvo provodi analize i o stanju u školama s obzirom na njihovu opremljenost te su uložena značajna sredstva u njihovo opremanje. „Krajem godine poslana su sredstva za opremanje laboratorija srednjih škola za kabinete kemije i biologije“, napomenula je te dodala kako će iduće godine uložiti 50 milijuna kuna za opremanje škola prema njihovim potrebama. Ocijenila je kako je analiza infrastrukture dugoročnija te da na tom području treba više raditi s osnivačima. Ravnateljica škole Romana Šimunić Cvrtila ocijenila je kako su učitelji u školi Jabukovac motivirani za novu reformu.

„Bili smo jedna od prvih škola koja se prijavila u eksperimentalni program, ali na žalost nismo ušli“, napomenula je dodavši kako škola radi sve u smjeru istraživačke i kreativne nastave, koja je glavna smjernica u reformi.

Preuzeto s Hine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.