Međimurska županija financira asistente za 49-ero djece s teškoćama u razvoju u vrtićkoj dobi

Međimurska županija financira asistente za 49-ero djece s teškoćama u razvoju u vrtićkoj dobi

Međimurska županija jedina je županija u Republici Hrvatskoj koja, osim za učenike osnovnih i srednjih škola, osigurava asistente i djeci vrtićkog uzrasta. U županijskom Proračunu za 2019. godinu predviđeno je 460 tisuća kuna namijenjenih financiranju 50% iznosa plaće 44 asistenata koji će raditi s 49 djece s teškoćama u predškolskim ustanovama, dok ostatak sufinanciraju jedinice lokalne samouprave.

Ugovor je s predsjednicom Saveza udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak" Petrom Kovačić u Maloj vijećnici potpisao međimurski župan Matija Posavec.

 „Vratit ću se u 2015. godinu kada su me još kao vijećnicu Skupštine Međimurske županije kontaktirali gospodin Dalibor Kuhta iz Udruge za autizam „Pogled“ i gospođa Silvija Pucko iz Međimurske udruge za ranu intervenciju „MURID“. Šokirala me informacija da djeca s teškoćama u razvoju ne mogu poput djece urednog razvoja biti uključena u vrtiće te raditi na svom osobnom i socijalnom razvoju. Taj sam problem prepoznala kao nešto s čime treba upoznati županijsku vlast. Zahvaljujem županu Matiji Posavcu što je tada bez puno propitkivanja prepoznao hitnost situacije te istu počeo odmah rješavati“, prisjetila se početaka predsjednica Saveza, Petra Kovačić.

Međimurska županija projekt zapošljavanja, edukacije i koordinacije pomagača u vrtićima provodi od listopada 2015. godine. Jedan od vrtića u kojima asistenti rade s djecom s teškoćama u razvoju je i Dječji vrtić Cipelica. „Asistenti su tu da pomognu djeci da se što bolje i kvalitetnije integriraju te da im olakšaju rješavanje osobnih potreba, usmjeravajući ih ovisno o teškoći koju imaju.  Ponekad je to orijentacija u prostoriji, ponekad komunikacija, no najvažnije je da pomagači potenciraju jake strane djece, one u kojima kao i djeca u redovnom programu, mogu najviše dati“, naglasila je Eleonora Glavina, psihologinja Dječjeg vrtića Cipelica.

U ime korisnika, odnosno roditelja djece s teškoćama u razvoju obratio se Tomislav Hublin. „Djeci koja imaju teškoće treba omogućiti da se integriraju u okolinu budući da imaju iste potrebe kao i sva druga djeca. Kao roditelj djeteta s teškoćom mogu reći da se upravo uz pomagače i kroz ovakve aktivnosti te potrebe uspijevaju u velikoj mjeri zadovoljiti. Zahvaljujem što je Županija prepoznala i financirala ove aktivnosti. Nadam se da će se to početi provoditi sustavno na razini države i da će svoj djeci s teškoćama biti omogućeno ono što imaju djeca u Međimurju.“

„Kad imate cilj, bez obzira koliko dalek i težak bio, uvijek morate učiniti prvi korak. Tako smo i u ovom projektu učinili prvi korak uspostavivši prije nekoliko godina suradnju sa Savezom udruga i inicijatoricom gospođom Petrom Kovačić, pokazavši tako otvorenost za sve dobre projekte koji su rezultat kreativnosti, ideje i potrebe zajednice. I danas, nakon 4 godine, mogu reći da smo po takvom modelu jedinstveni u čitavoj Hrvatskoj, a ako smo pomogli barem jednom djetetu, roditelju ili obitelji, napravili smo puno i ostvarili prvotno zacrtani cilj. Međimurska županija kao otvorena, tolerantna i humana sredina uvijek će biti podupiratelj i partner programa i projekata koji će razinu ravnopravnosti i humanosti dići na još višu razinu“, zaključio je župan Matija Posavec.

Budući da je Međimurska županije prva koja provodi ovakav program, svi sudionici su izrazili nadu da će kao i u drugim projektima, Županija biti poticaj da se i na razini države omogući ova vrsta potpore.

Savez udruga za uključivanje djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovni sustav Međimurske županije "Prvi korak" okuplja četiri udruge - Međimursku udrugu za ranu intervenciju „MURID“, Udrugu slijepih Međimurske županije, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije te Udrugu za autizam „Pogled“. 

Uz ranije spomenute sudionike, potpisivanju ugovora nazočili su i Jasenka Martinčević, Dalibor Kuhta, Silvija Pucko, Tihana Miri, Marija Ciglar, Dijana Novak i Katarina Drk kao predstavnici udruga članica te potpredsjednica Saveza Žaneta Božić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.