Župan Čačić jednoglasno izabran za predsjednika Saveza Alpe – Jadran u novom dvogodišnjem mandatu, 2020./2021.

Župan Čačić jednoglasno izabran za predsjednika Saveza Alpe – Jadran u novom dvogodišnjem mandatu, 2020./2021.

Varaždinska županija na čelu s Radimirom Čačićem će i sljedeće dvije godine predsjedati Savezom Alpe – Jadran, najvećom i najstarijom regionalnom organizacijom u Srednjoj Europi. Na redovnoj sjednici Vijeća Alpe – Jadran održanoj u Županijskoj palači u Varaždinu u četvrtak, 21. studenoga, dosadašnji predsjedatelj župan Čačić jednoglasno je izabran za predsjednika Saveza u novom dvogodišnjem mandatu, od 2020. do 2021.

Tako su odlučili predstavnici Koruške, Gradišća i Štajerske iz Austrije, Skupnosti občin Slovenije koja okuplja sve slovenske općine i gradove, mađarske županije Vas te iz Hrvatske predstavnici Međimurske županije, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Istarske i Primorsko-goranske županije. Vijeće Saveza sastaje se svake dvije godine, a župan Čačić je, podsjećamo, 2017. godine u Klagenfurtu za predsjedatelja Vijeća Alpe – Jadran izabran kao prvi hrvatski župan na toj dužnosti.

- Savez Alpe – Jadran djeluje 41 godinu na prostoru Austrije, Slovenije, Hrvatske i Mađarske na kojem živi više od 5,5 milijuna stanovnika. Čast mi je što sam ponovno izabran za predsjedatelja, posebno zato što je postignut konsenzus. U novom mandatu naglasak će biti na zajedničkim, većim projektima koje ćemo kandidirati prema Europskoj uniji, što je bila inicijativa Varaždinske županije te slovenskih općina i gradova okupljenih u Skupnost občin Slovenije. To je iskorak u novom smjeru i rezultat naših napora u prošlogodišnjem mandatu. S tim ciljem smo u Varaždinskoj županiji formirali udrugu Alpe – Adria kao operativnu jezgru i formu s kojom možemo izlaziti pred europske fondove – istaknuo je predsjednik Saveza Radimir Čačić i najavio da se očekuje proširenje Saveza budući da je interes iskazala Vojvodina.

Zahvalio je svima na trudu i doprinosu, a posebno glavnom tajniku Saveza Thomasu Pseineru koji je podnio financijsko izvješće za razdoblje 2018./2019. te izvješće o projektima provedenima u tom razdoblju.

 – Posljednje dvije godine pod predsjedanjem Varaždinske županije je Upravni odbor Saveza odobrio 66 projekata, od kojih se njih najviše odnosilo na područje kulture, ali i na prekograničnu suradnju i zaštitu u slučaju katastrofa i elementarnih nepogoda. Upravo smo se posljednjih dana, kad smo imali velike poplave, uvjerili koliko je to važno. No, nisu to jedina područja na kojima smo radili. Provodili smo i projekte na području sporta, a sudjelovali smo i u organizaciji natjecanja, 2. međunarodne izložbe bučinih ulja ovdje u Varaždinskoj županiji. Kao što svi imamo vinograde, tako svi na području Alpe – Adria uzgajamo buče i proizvodimo ulje, pa je Izložba jako važna kako bismo se još snažnije povezali – rekao je glavni tajnik Saveza Thomas Pseiner.

Na sjednici je usvojen proračun Saveza za novo dvogodišnje razdoblje 2020./2021., kao i izmjene Pravilnika o radu i organizaciji Saveza Alpe – Jadran. Izvješća su podnijeli i voditelji Kontaktnih točaka Alpe - Jadrana i Tematskih koordinacijskih točaka, a raspravljalo se i o statusu provedbe nove “Strategije geografskog područja Alpe - Jadran do 2027.” Na sjednici su predstavljeni i projekti – primjeri dobrih praksi, koji su provedeni prošle i ove godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.