Predsjednik Švicarske Konfederacije u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Predsjednik Švicarske Konfederacije u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u jednodnevnom službenom uzvratnom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer. Nakon svečanog dočeka, tête-à-tête susreta s predsjednikom Maurerom te bilateralnog sastanka službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Švicarske Konfederacije, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je uzvratni posjet predsjednika Maurera potvrda prijateljskih i sve snažnijih odnosa dviju država. 

„Hrvatska i Švicarska dio su istog, srednjoeuropskog kulturnog kruga, a uz to, Hrvatska ima i mediteransku dimenziju i kao takva čini most između Mediterana i Srednje Europe. Imamo sve pretpostavke produbiti našu suradnju na svim područjima“, istaknula je Predsjednica. U tom smislu, dodala je kako je trgovinska razmjena naših država u snažnom porastu, kako hrvatski izvoz u Švicarsku bilježi rast i ove godine te kako su to sve dobri temelji za širenje sveukupnih gospodarskih veza. 

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako dosadašnje švicarske investicije pokrivaju razna područja poput farmaceutske industrije, mehaničke i elektroničke industrije, osiguranja, te kako Hrvatska kontinuirano poboljšava investicijsku klimu. Spomenula je i hrvatsku zajednicu u Švicarskoj, kazavši kako su Hrvati odlično integrirani švicarski građani koji pridonose i uzvraćaju švicarskom društvu. „Isto tako, Hrvatska je sve popularnija destinacija za odmor švicarskim državljanima, čemu značajno pridonose i čarter linije tijekom turističke sezone“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović, dodavši kako je, s obzirom na hrvatsko iskustvo i švicarska znanja u području razvoja tvrtki u specifičnim turističkim granama kao što su hoteli, marine, i sportski kapaciteti, moguća razmjena i transfer znanja i u području turizma. 

Sugovornici su razgovarali i o nadolazećem hrvatskom predsjedanju Vijećem EU i hrvatskim prioritetima, a hrvatska Predsjednica kazala je kako će se Hrvatska zalagati za uravnoteženi i održivi gospodarski rast, jačanje konkurentnosti i povezanosti u Uniji i jačanje sigurnosti europskih građana. „Radit ćemo na sveobuhvatnom pristupu migracijama, kao i na novim strateškim smjernicama Unije za područje slobode, sigurnosti i pravde. Nastavit ćemo zastupati aktivnu ulogu Europske unije u njezinom susjedstvu, a posebno u jugoistočnoj Europi“, dodala je.Isto tako, poručila je kako će Hrvatska posebnu pozornost posvetiti procesima koji se odnose na bolje funkcioniranje šengenskog prostora, čiji ćemo dio postati u bližoj budućnosti i koje smatramo ključnim za Europsku uniju i države Europskog gospodarskog prostora u cjelini. 

Zaključno, Predsjednica je kazala kako Hrvatska podupire snažne odnose između Europske unije i Švicarske jer je Europska unija najvažniji gospodarski partner Švicarske. U tom smislu, istaknula je važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o institucionalnom okviru jer bi to pridonijelo jačanju gospodarske razmjene i našim kulturnim, znanstvenim, obrazovnim i svim drugim vezama.Predsjednik Švicarske Konfederacije Ueli Maurer kazao je kako je Švicarska jako zainteresirana da se postojeći dobri odnosi s Hrvatskom još više unaprijede, posebice na području gospodarstva, ali i novih tehnologija. „Hrvatska je stabilna zemlja koja ima visokokvalificiranu radnu snagu i pripada istom kulturnom krugu i u tom bi smislu na neki način mogla biti odskočna daska za izvoz švicarskih poduzeća koja bi se nastanila u Hrvatskoj i izvozila svoje proizvode u druge zemlje”, kazao je. 

Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom u međunarodnim tijelima gdje se dvije zemlje međusobno podupiru i nemaju nikakve rezerve te istaknuo interes Švicarske za jačanje suradnje na području turizma. „Vi ste gostoljubiv narod, imate predivnu zemlju, a mi ćemo vam pružiti tehničku podršku i dogovoriti neke daljnje točke na području turističke razmjene i suradnje”. Predsjednik Maurer ujedno je izrazio potporu pristupanju Hrvatske u šengenski prostor jer smatra da Hrvatska ima važnu stratešku poziciju u Europi, a osvrnuvši se na hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, kazao je kako Švicarska, koja nije članica Europske unije, želi ojačati suradnju s Unijom i u tome očekuje potporu Hrvatske.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.