Održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

Održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije

U Županijskoj palači u Varaždinu je danas, 4. prosinca, održana sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, na kojoj je podneseno izvješće o stanju sigurnosti u prometu u 2019. godini, izneseni su planovi ulaganja u cestovnom prometu, ali i osvrt na tešku prometnu nesreću koja se dogodila jučer, 3. prosinca, na nezaštićenom pružnom prijelazu u Cehovskoj ulici u Varaždinu.
- Raspravljali smo o važnim točkama, među kojima su bili i učinci izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vidljiva je tendencija smanjenja prometnih nesreća, što naravno, veseli te ćemo uvijek podupirati sve inicijative, a i izmjene zakona koje će rezultirati većom sigurnošću, a i manjim brojem nesreća i stradalih. Vrlo smo ozbiljno raspravljali o tragičnoj prometnoj nesreći u Cehovskoj ulici u Varaždinu, koja je rezultirala smrtnim stradalim sudionikom u prometu. Slučaj, nažalost, nije od jučer. Već pet godina PU varaždinska i županijski Savjet za sigurnost prometa inzistiraju da se riješi zaštita tog pružnog prijelaza. Ako ništa drugo, razočarani smo odnosom HŽ-a i najmanje što možemo napraviti jest da izrazimo sućut obitelji poginuloga. Zaključak Savjeta je da nadležnima u HŽ-u uputimo službeni zahtjev za hitno postavljanje polubranika na tom željezničko-cestovnom prijelazu, kojeg policija smatra najopasnijim u županiji – rekao je predsjednik Savjeta Zvonimir Sabati.
S druge strane, naveo da vesele investicije koje su u Varaždinskoj županiji pokrenule Hrvatske ceste. - Počela je izgradnja rotora u Trnovcu kod Slobodne zone Varaždin, u Ljubešćici se postavlja pametni semafor, na više mjesta se postavljaju tzv. nad-svjetla kod pješačkih prijelaza, a započinje projektiranje rotora u Turčinu. Međutim, u raspravi smo se dotakli i problema nastalih zbog projekta Aglomeracije, posebno u općinama Maruševec i Sveti Ilija, u kojima je veliki broj mještana negodovao zbog stanja na pojedinim dionicama cesta. To su dugačke dionice koje izazivaju poprilično puno nereda u prometu zbog čega je onda upitna i sigurnost – naveo je Sabati i dodao da primaju sve veći broj pritužbi i inicijativa građana, među kojima je i ona da se ispred OŠ u Varaždinskim Toplicama postave usporivači prometa, o čemu su također raspravljali na sjednici.
Danijel Posavec iz PU varaždinske je izvijestio da je stanje sigurnosti u cestovnom prometu na području Varaždinske županije dobro.
- U 11 mjeseci imamo značajno manje prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ove godine su se dogodile 874 prometne nesreće, što je 20 posto manje u odnosu na 2018. Broj poginulih i teško ozlijeđenih osoba je smanjen za čak 30 posto. U prvih 11 mjeseci smrtno je stradalo pet osoba u odnosu na sedam poginulih u istom razdoblju prošle godine, što ukazuje da ćemo na kraju godine ispuniti cilj koji je pred nas stavila Nacionalna strategija sigurnosti cestovnog prometa, a to je smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 50 posto u odnosu na 2010. godinu. S obzirom na pozitivne trendove koje imamo nakon stupanja na snagu Zakona izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti na cestama, za očekivati je da ćemo se na kraju 2020. godine, koja je zadnja godina ovog razdoblja Nacionalne strategije, približiti onu brojku koja je zacrtana, a to je da nemamo više od 213 poginulih osoba u Hrvatskoj – rekao je Danijel Posavec.
Kad je u pitanju nesreća u Cehovskoj ulici, naveo je da PU varaždinska od HŽ-a zatražila da se postavi zaštita na tom pružnom.
- Križanja cesta i željezničkih pruga, koja su označena samo prometnom signalizacijom bez branika i polubranika, tretiramo kao nezaštićene pružne prijelaze. Mi smo upravo cestovno-željeznički prijelaz u Cehovskoj ulici u Varaždinu još prije pet godina, s obzirom na brzinu vlaka koji prometuje tim dijelom pruge te preglednost i druge okolnosti, detektirali kao opasan i potencijalno opasno mjesto za događanje prometnih nesreća i smrtno stradavanje osoba. Samo ove godine i prošle godine imali smo nekoliko nesreća u kojima, srećom, nije bilo smrtno stradalih osoba, a vrlo lako ih je moglo biti. Pet godina traje naša inicijativa, a tijekom tog vremena nadležni za održavanje i opremanje željezničko-cestovnog prijelaza, a to je HŽ infrastruktura, nisu uspjeli pronaći sredstva da se taj željezničko-pružni prijelaz osigura postavljanjem polubranika. Postavljam pitanje svima njima, posebno svima u HŽ infrastrukturi koji su obećali svojim dopisom da će taj željezničko-cestovni prijelaz biti saniran 2018., najkasnije do 2019. godine, ako su problem financijska sredstva, koliko onda košta jedan ljudski život? Koliko se još ljudskih života mora izgubiti da bi se tu postavili polubranici? – zapitao se Danijel Posavec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.