Predsjednica Republike sastala se s predsjednikom Europskog parlamenta

Predsjednica Republike sastala se s predsjednikom Europskog parlamenta

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom-Marijom Sassolijem te s predsjednicima i izaslanicima političkih skupina i klubova zastupnika Parlamenta, s kojima je razmijenila mišljenja o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije, ali i drugim trenutnim globalnim izazovima.

U svojem obraćanju, predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je mišljenje kako se samo ujedinjena Europska unija može suprotstaviti suvremenim izazovima i zaštititi europske vrijednosti. „Buduće napore treba usmjeriti na daljnje približavanje Unije europskim građanima, na njihovu zaštitu i na smanjivanje postojećih razlika između država članica, u čemu značajnu ulogu ima i Europski parlament“, kazala je Predsjednica.

Dodala je kako će za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije Hrvatska dati daljnji poticaj prijedlozima i inicijativama koje pridonose uravnoteženom i održivom gospodarskom rastu, promiču povezanost i jačaju sigurnost njezinih građana. Predsjednica je prisutne upoznala i s Inicijativom triju mora koju je pokrenula s poljskim kolegom Dudom, a s ciljem konvergencije gospodarstva i brisanja razlika između „istočne“ i „zapadne“ Europe.

Osvrnuvši se na stanje u jugoistočnoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako će Hrvatska nastaviti aktivno podržavati proširenje Europske unije, a sugovornici su razgovarali i o aktualnim migracijskim trendovima kao i demografiji.

„Demografija je pitanje svih pitanja u Hrvatskoj, ali predstavlja i izazov za svaku drugu državu i iznimno mi je drago što je i nova Europska komisija prepoznala to pitanje na razini Europske unije“, kazala je Predsjednica. Poručila je kako demografija nije samo problem starenja stanovništva i smanjenja prirodnog prirasta, već i gubitka mladih, obrazovanih i produktivnih radnika odlaskom u razvijenije države članice, izrazivši zadovoljstvo što je za demografska pitanja u novoj Komisiji zadužena Dubravka Šuica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.