Varaždinska županija dobila prvu pravomoćnu presudu za JPP, država joj mora isplatiti 18,6 milijuna kuna

Varaždinska županija dobila prvu pravomoćnu presudu za JPP, država joj mora isplatiti 18,6 milijuna kuna

Varaždinska županija je pobijedila državu u sudskom sporu za dug za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva.

Prema presudi Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, država odnosno Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske mora Varaždinskoj županiji isplatiti 18,6 milijuna kuna za dug po JPP-u nastao od prosinca 2015. do prosinca 2016. godine. Presuda Visokog trgovačkog suda RH donesena je 20. studenoga, a Županija ju je zaprimila jučer, 11. prosinca.

- Tih 18,6 milijuna kuna država Županiji mora isplatiti u roku od 8 dana od pravomoćnosti presude. Glavnica iznosi 14,2 milijuna kuna, a zakonske zatezne kamate 4,4 milijuna kuna. To će sada platiti porezni obveznici iz cijele Hrvatske, a riječ je o pravomoćnoj presudi po prve dvije od ukupno pet tužbi. Ukupni dug po svih pet tužbi iznosi 49,2 milijuna kuna, pri čemu je glavnica 40,4 milijuna kuna, a ukupne zatezne kamate trenutno iznose 8,7 milijuna kuna i svaki dan rastu, pa se može očekivati da će, ne plati li Vlada dug, narasti za dodatnih dva do tri milijuna kuna – rekao je župan Radimir Čačić danas, 12. prosinca, na konferenciji za novinare u Županijskoj palači.

Na konferenciji su bili i zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnica Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Ivana Golubić Horvat i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

Država najamnine za JPP nije plaćala od prosinca 2015., pa sve do studenoga 2018. godine.

- Javno smo upozoravali državu na dug i na zatezne kamate koje rastu, a koje će platiti građani Hrvatske. Obavili smo razgovore s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom i ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Još u studenome 2017. godine, kada su zatezne kamate iznosile nešto više od milijun kuna, Županija je uputila prijedlog nagodbe ministrici Divjak i potpredsjedniku Vlade Štromaru. Županija je bila spremna odreći se zakonskih kamata te sama podmiriti svoj dio sudskih troškova. Međutim, nisu poštovali dogovor koji su sami predložili, nisu poštovali nagodbu kojom bi im se oprostile zatezne kamate. I ne samo to: nisu poštovali čak ni prvostupanjsku presudu od 15. travnja, nego su se na nju žalili samo zato da bi odgodili isplatu novca. Konačno, Štromar nije poštovao ni vlastitu riječ i vlastiti stav. Upravo je on podnio prvu tužbu protiv Vlade za isplatu duga za JPP, a onda kad je došao u Vladu, promijenio je stav i time poručio da se samo šalio, da je kao župan govorio gluposti – naveo je Čačić. 

Nakon što je Visoki trgovački sud u Zagrebu potvrdio prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Varaždinu od 15. travnja 2019., ista odluka očekuje se i po preostale tri tužbe.

Ne postupi li država po pravomoćnoj presudi Visokog trgovačkog suda, Županija može pokrenuti postupak ovrhe na sredstvima državnog proračuna.

- Državu ćemo ovršiti ako ne plate po pravomoćnoj presudi jer se ne možemo igrati novcem građana Varaždinske županije. Mi nismo samo građani ove županije, mi smo građani Hrvatske, a razbacivati se novcem građana Hrvatske nakon pravomoćne presude je protuzakonito. Cijela priča je izvan svake pameti. Već po prvoj presudi kamate iznose 4,3 milijuna kuna, da je taj novac od ministra Štromara ili ministrice Divjak, sumnjam da bi te milijune samo tako „bacili“. Jasno poručujem da ćemo, ako ne dobijemo sav novac koji nam je država dužna, dakle ne samo ovaj po prvoj presudi, nego cjelokupni dug po svih pet tužbi, podići kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u Vladi – najavio je župan Čačić.

Dodajmo da Županija u ovom sporu nije angažirala odvjetnika, nego su predmet vodile njezine stručne službe. - Da je Županija angažirala odvjetnika, trošak bi, prema odvjetničkoj tarifi, iznosi 581.000 kuna, što bi država također morala platiti po presudi, a mi smo taj novac državi uštedjeli – istaknuo je Čačić.

Presudom Visokog trgovačkog suda je definitivno potvrđeno ono što župan Čačić govori od prvog trenutka, a to je da je Vlada bila dužna plaćati po Sporazumu o sufinanciranju najamnina iz 2013. godine, dok su sva petljanja, izmjene i dopune zakona nakon toga bile nepotrebne. Jedini razlog zbog kojeg se to činilo bilo je da se odgodi isplata obveza države prema Varaždinskoj županiji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.