Preuređena Nacionalna i sveučilišna knjižnica spremna za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

Preuređena Nacionalna i sveučilišna knjižnica spremna za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

Najviši hrvatski dužnosnici predstavili su danas novouređenu Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu koja će u prvih šest mjeseci iduće godine biti središte hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.Svečanosti su prisustvovali predsjednik Sabora Gordan Jandroković, hrvatski zastupnici Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predstavnici diplomatskog zbora, Crkve i medija.  

"S dovršetkom dijela NSK koji je ostao u roh-bau varijanti od 28. svibnja 1995. godine kada je predsjednik Tuđman otvorio Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, dovršavamo jedan veliki projekt za hrvatsku kulturu i znanost te slobodno možemo reći da ova znamenita institucija danas dobiva dodatni kongresni i konferencijski karakter, a bit će i sjedište većine najvažnijih aktivnosti tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije", rekao je premijer Andrej Plenković. 

''Želim vam u ovom božićnom ozračju zahvaliti na svemu što ste u pojedinim aktivnostima i sferama hrvatskoga društva učinili u ovoj godini, sve ono dobro što planirate u idućoj jer upravo je ovo božićno vrijeme vrijeme i da malo zastanemo, posvetimo se i našim obiteljima, da vidimo što još možemo učiniti za solidarnost u hrvatskom društvu i njegov boljitak'', kazao je.
Dodao je da mu je drago što su na predstavljanju obnovljene NSK prisutni i predstavnici diplomatskog zbora akreditirani u našoj zemlji kako bi mogli vidjeti da je Hrvatska pripravna za zadaću i izazove koji su pred njom. Premijer je zahvalio i predstavnicima medija na praćenju rada Vlade i drugih institucija u protekloj godini te izrazio zadovoljstvo načinom komunikacije između Vlade i medija uz uvjerenje da će se ta komunikacija još više unaprijediti u idućoj godini.
 
Za dovršetak projekta i pripremu NSK za predsjedanje izdvojeno je 95 milijuna kuna, rekao je premijer. Za potrebe brojnih sastanaka tijekom predsjedanja spremna je velika dvorana od 550 kvadratnih metara, osam manjih dvorana za 60 do 80 ljudi, press centar i blagovaona za delegate. Tu su i prevoditeljske i televizijske kabine, videozidovi i ambulanta.  Također, NSK će biti prva zgrada u Hrvatskoj opremljena 5G mrežom. 
''Ovo je prostor koji je uređen prema najsuvremenijim standardima i NSK će biti prva zgrada u Hrvatskoj s 5G mrežom koja je još uvijek u nekomercijalnoj upotrebi, a i 4G mreža je znatno brža od uobičajenog'', kazao je premijer zahvalivši pritom svima ''koji su učinili maksimum u relativno kratkom roku kako bi se na vrijeme dovršili radovi''. 
Istaknuo je i kako će obnovljena NSK nakon predsjedanja poslužiti za razne aktivnosti poput konferencija i kongresa, vladinih aktivnosti, sveučilišne i alternativne scene HNK. ''Izrazito smo zadovoljni da upravo ovakav događaj možemo zaokružiti pred božićne blagdane'', zaključio je premijer zaželjevši svima sretan Božić i svako dobro u 2020. godini.
 
Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.