Sedmi predsjednički izbori - u Hrvatskoj i inozemstvu u 7 sati otvoreno 6533 birališta,124 u inozemstvu

izbori

U Hrvatskoj i inozemstvu u nedjelju, 22. prosonc u 7 sati ujutro otvoreno je 6533  birališta, od čega 124 u inozemstvu. Sedmi su predsjednički izbori, za koje je pripremljeno gotovo četiri milijuna listića, a birališta za koja su biračkim odborima podijeljeni listići i birački materijali u gradskim i općinskim vijećima zatvaraju se u 19 sati. Sve do tada na snazi je izborna šutnja. Regularnost izbora nadzirat će rekordan broj promatrača.
Birači na biračko mjesto trebaju ponijeti osobnu iskaznicu i pravilno glasati za svog kandidata. Hrvati na ovim izborima biraju jednog od 11 kandidata. Na listićima su imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar Kitarović (HDZ), nezavisnih Daria Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP) te nezavisnog Miroslava Škore.

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, treba dakle dobiti većinu glasova svih birača koji su glasali. Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova ide u drugi krug koji se održava za 14 dana, u ovom slučaju 5. siječnja 2020. godine.Prve izborne rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati, samo sat po zatvaranju birališta, a osvježavat će ih svakih 10 minuta. Prvi će se rezultati temeljiti na uzorku od 15-ak posto, mahom manjih biračkih mjesta, do 22 sata moglo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.  Podatke o izlaznosti Povjerenstvo će objaviti u dva navrata, u 12 i u 17 sati.Poslodavce koji rade na izbornu nedjelju, DIP poziva da svojim zaposlenicima omoguće izlazak na birališta.Nedjeljne izbore za predsjednika države, sedme od kako je Hrvatska stekla neovisnost, prati rekordnih 24.270 promatrača.
Birači trebaju zaokružiti redni broj ispred jednog odabranog kandidata, da to bude čitko i jasno kako bi listić bio važeći. Ne smije se zaokružiti dva, niti ostaviti prazan listić, istaknula je za HRT Irina Najdanovski, zamjenica predsjednice biračkog odbora. Državno izborno povjerenstvo objavit će prve rezultate u 20 sati. Izborna šutnja je na zadovoljavajućoj razini.

- Ovaj puta je relativno najmanje prekršaja u odnosu na poštivanje odredaba izborne šutnje. Tijekom cijelog dana bilo je samo nekoliko prijava za ubacivanje letaka u poštanske sandučiće, nekoliko prijava zbog zaostalih vijesti na portalima koje nisu uklonjene, a imaju promidžbeni sadržaj i samo dvije prijave za promidžbene sadržaje postavljena jučer, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

S obzirom na vremensku razliku, Australija je prva otvorila biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika, u subotu u 21 sat, posljednji će to učiniti Los Angeles u ponedjeljak u 4 sata, prema našem vremenu. Predsjednika će se moći birati na ukupno 6.533 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.409, od čega 72 čine posebna biračka mjesta: u vojsci, na brodovima, u zatvorima, u domovima socijalne skrbi. U inozemstvu će se birati u 47 zemalja, na 124 biračka mjesta, trećina ih je (44) u Bosni i Hercegovini.
U nedjelju u 18.20 na prvom programu HTV-a počinje posebna emisija u kojoj možete pratiti sve o predsjedničkim izborima, uz političke analitičare u studiju, javljanje reportera iz izbornih stožera te najmoderniju tehnologiju grafičkih prikaza izbornih rezultata.
HRT će u nedjelju točno u 19 sati objaviti rezultate izlaznih anketa.


 

 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.