U drugi krug idu Milanović i Grabar-Kitarović, Škoro otpada

U drugi krug idu Milanović i Grabar-Kitarović, Škoro otpada

Hrvatska je danas birala predsjednika ili predsjednicu države za novi petogodišnji mandat na Pantovčaku. Građani su mogli birati među 11 kandidata. Birališta su zatvorena točno u 19 sati i glasovanje je završeno.

Privremeni neslužbeni rezultati izbora za predsjednika Republike Hrvatske 2019. objavljeni u 22:40: broj obrađenih biračkih mjesta u to vrijeme bio je 6.502 od ukupno 6.533 (99,53%).

Po prvim nepotpunim rezultatima Zoran Milanović dobio je 29,55%, Kolinda Grabar-Kitarović 26,65%, Miroslav Škoro 24,43%, Mislav Kolakušić  5,87%, Dario Juričan 4,61%, Dalija Orešković 2,89%, Ivan Pernar 2,31%, Katarina Peović 1,12%, Dejan Kovač 0,95%, Anto Đapić 0,21% i Nedjeljko Babić 0,15%.

Tijek događaja:

Prvi nepotpuni rezultati DIP-a objavljeni u 20:00

Po prvim nepotpunim rezultatima Zoran Milanović dobio je 32,02%, Kolinda Grabar-Kitarović 27,99%, Miroslav Škoro 21,78%, Mislav Kolakušić  5,79%, Dario Juričan 3,19%, Ivan Pernar 2,83% Dalija Orešković 2,77%, Katarina Peović 1,07%, Dejan Kovač 0,89%, Nedjeljko Babić 0,25% i Anto Đapić 0,22%.
Rezultati konačnih izlaznih anketa

Po konačnim izlaznim anketama Zoran Milanović dobio je 28,69%, Kolinda Grabar-Kitarović 25,63%, Miroslav Škoro 24,26%, Mislav Kolakušić  6,23%, Dario Juričan 4,77%, Dalija Orešković 3,39%, Ivan Pernar 2,78%, Katarina Peović 1,11%, Dejan Kovač 1,07%, Nedjeljko Babić 0,45% i Anto Đapić 0,37%.

Komentirajući rezultate prve izlazne ankete po kojima je Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mjesto nakon Zorana Milanovića, Branko Bačić je kazao da je HDZ zadovoljan rezultatom.

- Od prvog dana smo tvrdili da će Kolinda Grabar-Kitarović ući u drugi krug. To su prvi rezultati i pokazali. Čestitamo joj na tom rezultatu, kazao je Bačić.

- Ovo su još uvijek izlazne ankete. Došlo je do okrupnjavanja glasova Zoranu Milanoviću. To nije bio slučaj na desnom centru. Veći dio glasova se podijelio tako da je Kolinda Grabar-Kitarović kao kandidat HDZ-a i drugih stranaka dobio veću potporu birača, dodao je.

- Očekujemo da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug i onda pobjedi, naveo je Bačić. Na pitanje što ga zabrinjava kazao je da ga ništa ne zabrinjava te da očekuje bolje rezultate nego što su pokazale prve izlazne ankete.

Nakon izlaznih anketa u stožeru Zorana Milanovića u Tvornici kulture Tatjana Munižaba razgovarala je sa Sinišom Hajdašom Dončićem koji je kazao kako su izuzetno zadovoljni rezultatima anketa. Zahvalio je svim simpatizerima i onima koji su dali glas njihovom kandidatu. Međutim, dodao je - "Ovo nisu neprijateljski izbori".

- Trend je dobar i vjerujem da će nakon objave službenih izbornih rezultata Zoran Milanović biti prvi u Hrvatskoj, što je dobra pretpostavka i za pobjedu u drugom krugu, poručio je Hajdaš Dončić.

U stožeru Miroslava Škore, voditeljica volontera Kristina Bakula rekla je da su zadovoljni izlaznim anketama. Rezultati su, rekla je, ohrabrujući jer pokazuju značajan rast u odnosu na prethodne ankete. Vjeruje da će Škorinoj pobjedi presuditi transparentnost izbornog procesa.

Dosadašnje iskustvo i pozitivna energija pokazuje da je narod prepoznao promjenu i iskazao želju za promjenom, rekla je.

Javljajući se iz prostorija Državnog izbornog povjerenstva, novinarka HRT-a Mirjana Posavac kazala je da će se  podaci o ukupnom odazivu birača znati kada počnu stizati rezultati. Ponovila je da je odaziv do 16.30 glasovalo 38,82% birača i da je to za oko 2,5% više nego prije pet godina.

- Najveći odaziv je bio u Karlovačkoj županiji, Varaždinskoj i Zagrebačkoj županiji, a najslabiji u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Izborni dan prošao je bez većih nepravilnosti, četiri biračka mjesta na vrijeme nisu bila otvorena zbog tehničkih poteškoća, kazala je Posavac.

- I na ovim izborima problem je bio u vezi s kršenjem izborne šutnje, i to uglavnom na društvenim mrežama. No za to nitko neće biti sankcioniran jer na izborima za predsjednika Republike društvene mreže nisu prepoznate kao medij, dodala je i kazala da bi se oko 22 sata moglo očekivati da će biti obrađena gotovo sva biračka mjesta. Slabija dinamika obrade podataka možda bi se mogla očekivati samo zato što sada postoji 11 kandidata, a prije ih je bilo četiri.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/568345/hrvatska-bira-predsjednika

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.