Grlić Radman na svečanosti u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u Beču

zastava

Šef hrvatske diplomacije nazočio je danas otkrivanju kravate na pročelju veleposlanstva RH u Beču, čime je simbolično obilježen početak hrvatskog predsjedanja EU-om, a zatim i Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara.
"Obilježavamo početak prvog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske Unije, a crvena kravata duga tri i pol metra postavljena na balkonu pročelja zgrade hrvatskog veleposlanstva u Beču simbolična je, ali mislim da će je svi uočiti", rekao je novinarima u hrvatskom veleposlanstvu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Kravata je prepoznatljiva kao hrvatski brend i na taj način dobivamo pozornost austrijskih građana", rekao je.Postavljanje kravate uvod je u Novogodišnji koncert Bečkih filharmoničara i velika je čast i ponos da su na njega pozvani hrvatski dužnosnici, ocijenio je šef diplomacije koji je pratio koncert u  zlatnoj dvorani Musikvereina na poziv svog austrijskog kolege po dužnosti Alexandera Schallenberga.
Austrija je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala neovisnost Hrvatske i nastavila je kontinuirano pomagati u kasnijim procesima, podsjetio je Grlić Radman.Austrija je prije 25 godina pristupila EU  i "danas u njoj  imamo velikog prijatelja i veliku potporu", rekao je.
Austrijskom kolegi zahvalio je na pozivu na koncert u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije kazavši da je to za Hrvatsku "povijesni trenutak".

Njegov austrijski kolega iskazao je Hrvatskoj podršku i u tom procesu."Austrija podupire hrvatsko predsjedanje Vijećem EU svom energijom sto posto, Hrvatska je pouzdana i znamo da će odraditi posao jako dobro" naglasio je austrijski šef diplomacije Alexander Schallenberg.
Izrazio je zadovoljstvo što je njegov hrvatski kolega u Beču na "prvi dan Nove godine i prvi dan hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije" i podsjetio da pred Unijom stoje velike zadaće od donošenja proračuna, politike proširenja i susjedstva te  ocijenio da je EU u Hrvatskoj u dobrim rukama.
O bilateralnim odnosima dviju zemalja Schallenberg je rekao "Ne postoji samo bliska povijesna povezanost između dviju država nego i bliska  ljudska povezanost".  U Austriji živi oko 80.000 Hrvata, a preko 1,2 milijuna Austrijanaca provodi godišnji odmor u Hrvatskoj, podsjetio je.

"To su bliske ljudske veze, a bilježimo i jako dobru gospodarsku  suradnju. Austrija je u Hrvatskoj po ulaganjima broj jedan, a glede bilateralnih odnosa mogu reći da ne mogu biti bolji", zaključio je austrijski ministar.Ministar Grlić Radman smatra da će Hrvatska svojim predsjedanjem pokazati "političku vjerodostojnost Hrvatske, hrvatske Vlade i svih njezinih  institucija, dužnosnika, posebice ministarstva vanjskih poslova  kao koordinatora  i nositelja  svih aktivnosti". 

"Pred nama je velik posao i velik zadatak i moramo na najbolji mogući način odraditi posao u interesu svih članica EU, prije svega na uređenju odnosa Unije i Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je.Izazov je i višegodišnji financijski okvir, što je "dosta kompleksno jer postoje različiti pristupi zemalja članica", smatra hrvatski šef diplomacije.
Susret s liderima zemalja Istočne Europe i Zapadnog Balkana je izazov jer postoje različiti pristupi kada je u pitanju proširenje Unije, dodao je.U povodu 25. jubileja pristupanja Austrije, Švedske i Finske Europskoj Uniji, ministar Grlić Radman bio je i na doručku s kolegom Schallenbergom, premjerom kraljevine Švedske Kjellom Stefanom Löfvenom i austrijskom kancelarkom Brigittom Bierlein.
Odvojeno se sastaje s Helgom Rabl-Stadler, predsjednicom Salzburških svečanih igara koje obilježavaju 100. godišnjicu osnutka.

(Izvor: HINA, Vlada)

foto:MVEP

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.