Predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Predstavljanje prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Premijer Andrej Plenković u Europskom parlamentu u Strasbourgu na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije za sljedećih šest mjeseci.

- Republika Hrvatska je danas prvi put za kormilom Europske unije, a na putu našeg razvoja europska integracija bila je jasan putokaz u reformama koje smo poduzimali. Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u sljedećih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od Unije imaju opipljive koristi, poručio je Plenković.

Hrvatski je premijer rekao kako je "nekoliko važnih zadaća pred nama".

- Prije svega, pravoremeni dogovor o novom zajedničkom proračunu EU je prvi prioritet. Moramo nastaviti s financiranjem politika ključnih za razvoj mlađih država članica, ali istovremeno moramo moći rješavati nove izazove s kojima se EU suočava, objasnio je.

- Vezano uz brexit, važno je naglasiti da je period od 11 mjeseci za  postizanje sporazuma o budućim međusobnim odnosima između EU-a i Velike Britanije jako kratak, stoga će biti potrebno puno dobre volje i kompromisa kako bi se postigao dogovor koji zadovoljava obje strane, istaknuo je hrvatski premijer.

Kaže kako hrvatski primjer "doista daje jednu dodatnu simboličnu vrijednost sljedećem sastanku na vrhu u Zagrebu".

- Iz tog razloga, nadamo se da ćemo na tom sastanku uputiti jasnu poruku našim partnerima u jugoistočnoj Europi koji se još uvijek naleze u nekoj vrsti europskog predvorja, odnosno čelaonice. Možemo im reći - nastavite li provoditi reforme i ispunite li sve kriterije za pristupanje, vaša europska perspektiva neće biti dovedena u pitanje, dodao je.

Poručio je kako samo "sigurna Europa može osigurati mirno okruženje za svoje građane".

- U tom kontekstu, učinkovita zaštita vanjskih granica Europske unije te veća otpornost prema vanjskim prijetnjama, hibridnim i kibernetičkim prijetnjama od ključne su važnosti. Postizanje sveobuhvatnog rješenja za održivu i učinkovitu politiku migracija i azila naš je zajednički cilj. Bit ćemo i dalje usredotočeni na daljnji razvoj naše Unije kao prostora slobode, sigurnosti i pravde na temelju zajedničkih vrijednosti, demokracije i vladavine prava, rekao je Plenković.

Plenković i Pejčinović Burić najavili jaču suradnju EU-a i Vijeća Europe

Program hrvatskog predsjedanja usmjeren je na četiri glavna prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Teme kojima će se hrvatsko predsjedništvo baviti obuhvaćaju Brexit i dugoročni proračun EU-a - Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. - 2027.

Osim toga, u središtu interesa ovog predsjedanja bit će i zemlje zapadnog Balkana, kao i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldavija i Ukrajina), najavili su hrvatski dužnosnici.

Premijer Plenković prije sjednice se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/573714/predstavljanje-prioriteta-hrvatskog-predsjedanja-vijecem-eu-a

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.