Predsjednik Milanović dao prvi intervju nakon raspisivanja izbora

milanović . dnevnik.hr

Predsjednik Zoran Milanović dao je svoj prvi veliki intervju nakon raspisivanja izbora. Mislavu Bagi otkrio je što misli o datumu, je li se čuo s Kolindom Grabar-Kitarović, kakav odnos ima s premijerom Plenkovićem, a kakav sa susjedovim mačkom Jerryjem.

Pred predsjednikom je izazovno razdoblje. Kako će se ponašati u kampanji, ali i kako će se postaviti pri važnoj odluci – kome prvome dodijeliti mandat za sastav hrvatske vlade? Na sva ta pitanja Zoran Milanović odgovarao je Mislavu Bagi.Ovo su prvi izbori u nekoliko godina koje će gledati takoreći iz dnevnog boravka. “Ovo je prvi put da moja koža neće biti na štavljenju”, rekao je Milanović i dodao da je 5. srpnja datum koji svima odgovara. 

“Mislim da je to korektan datum i da nitko s njim nema problema. Predsjednički izbori bili su na dan kada je, baš eto kao slučajno, najveći broj građana negdje u inozemstvu. 12. srpnja je datum koji je malo prezreo. Malo je truo”, objasnio je.

Na pitanje misli li da je ovo najbolji trenutak za izbore, odgovorio je: “Rekao sam da ne mislim, ali tu ću stati. Rekao sam kako smatram da bi trebalo, zbog bremenitosti situacije, zbog nepredvidivosti nekih događaja, imati i dalje izvršnu vlast i čekati na jesen, ne plašiti ljude novim udarom epidemije, kojeg vjerojatno neće biti ili, ako se i dogodi, nećemo reagirati ni na približno ovakav način. To je bilo moje mišljenje, ali pravo je većine da se raspusti u bilo kojem trenutku”.

U slučaju da se pogorša epidemiološka situacija predsjednik i premijer praktički odlučuju da se izbori odgode.“Nisam uopće razmišljao o tome. Da je netko prije pola godine nagovijestio nešto ovako, gledali bismo mu zjenice i provjeravali je li sve u redu s tom osobom. Ali prošli smo kroz jedno nevjerojatno čudesno i čudovišno razdoblje, i ne vjerujem da ćemo kroz ovo opet prolaziti. A sad me pitate, što bi bilo kad bi bilo. Vjerojatno ste u pravu. Ja sam i posljednja dva mjeseca govorio kako smatram da bi bilo pravno najčistije da se stvari postave. Odabrali su drugi put. OK”, rekao je Milanović.

Na konstataciju kako će dio javnosti misliti da će izbore ”odraditi” s figom u džepu, s obzirom na to da je godinama bio vođa oporbe, rekao je da to nije tako. “Lider oporbe nisam već godinama. Zadnji put sam 2003. izbore pratio iz dnevnog boravka. Ne mogu izbrisati što sam bio. Neću ni za koga navijati. Pitanje je hoću li uopće glasati. Možda će moj glas presuditi”, rekao je predsjednik.

Smatra da ne šalje krivu poruku i pozvao je građane da svoje pravo iskoriste.“Ja sam pod prismotrom cijelo vrijeme i pod lupom procjene jesam li pristran ili ne. Zašto bih uopće morao, zašto bih se doveo u situaciju da bilo kome kažem za koga sam glasao? Pazite koliko je to neprirodna situacija. S jedne strane imate tajnost glasanja. Svatko ima pravo o tome šutjeti i nije dužan dati odgovor, a predsjednik koji je dugo godina bio u politici, što da odgovori na to pitanje? To je krajnje neugodno”, rekao je.

Predsjednik je progovorio i o tome što će biti nakon izbora. “Bit ću tu malo konzervativan. Vjerojatno neću na razgovor birati do zadnjeg zastupnika. To razgovaranje, dogovaranje i šaputanje sa svima kod mene je stvaralo određeno nepovjerenje. O čemu predsjednik ima razgovarati s ljudima koji svoje sudjelovanje i svoj politički angažman imaju dogovoriti izvan ove sobe? A ne da dolaze predsjedniku koji im kaže ‘slušaj, pa ne bi ti možda bilo loše da ideš s Plenkovićem ili Milanovićem ili Bernardićem ili Škorom’. Tu uvijek ima neka sumnja“, rekao je.

Govorio je i o odnosu s premijerom. Rekao je da je s Andrejem Plenkovićem dobro surađivao “unatoč tome što mu je premijer nekoliko puta preko medija poručivao da laže”. Dodao je da se takva retorika u hrvatskom političkom diskursu nije nikad koristila.

Na konstataciju da je i on sam brz na jeziku rekao je: “Brz sam na jeziku, ali koristim konvencionalno streljivo. Ovo je bilo protiv Haške konvencije. Ja ne govorim za druge da lažu.”

Rekao je i da njemu ne smeta spominjanje roditelja. Prisjetio se da je njegov otac tužio jednog šatoraša. “Ja sam govorio, jedan od ljudi s kojima su se oni grlili u Savskoj za mog je oca rekao da je organizator ubojstva Brune Bušića. I nikome ništa. Moj ih je otac tužio. Kad sam ja plakao i lelečio? I kad sam ja nekome rekao da laže? E, to je moja vrsta streljiva. I ne pucam u ranjenike, žene i djecu”, rekao je Milanović te dodao kako se nije čuo s premijerom da rasprave o toj temi u četiri oka. 

Govorio je i o načinu biranja nove glavne državne odvjetnice. Nije zadovoljan što se birala u zadnji tren. Misli da novi način biranja nije dobar.“Glavni državni odvjetnik mora imati neki autoritet. On je najmonokratskija figura u bilo kojem sustavu i vertikali državne vlasti. Ja zamjeram način. To se ne radi”, rekao je.

Govorio je i o roditeljima koji ne znaju trebaju li djecu slati u školu. 

“Kad je sve zatvarano, svi su znali postaviti figure. Sad se taktizira. Osnovno školstvo je obvezno i trebalo je preuzeti odgovornost. Otvoreni su domovi za starije. Drugi je problem što dosta mladih ide na natjecanja, o tome im ovisi daljnji put. To su oni koji žele više, a sustav im trenutačno brani. Zašto nema školskih natjecanja?” zapitao se. 

Rekao je i da se s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović čuo jednom nakon preuzimanja dužnosti

O mačku Jerryju o kojem je njegova supruga govorila u intervjuu za Dnevnik Nove TV Zoran Milanović nije htio govoriti. 

“Drago mi je vidjeti psa ili mačku na hodniku, ali nemam tu vrstu odgovornosti”, kazao je. 

Izvor: Dnevnik.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.