Državni posjet predsjednika Republike Indije Republici Hrvatskoj

PREDSJEDNICI - INDIJA RH

Ceremonijom svečanog dočeka u Uredu predsjednice, tête-à-tête susretom dvoje predsjednika te bilateralnim sastankom službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Indije započeo je dvodnevni državni posjet predsjednika Republike Indije Rama Natha Kovinda, koji u Republici Hrvatskoj boravi na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U obraćanju, nakon sastanka, Predsjednica Republike naglasila je kako je predsjednik Kovind prvi predsjednik Indije koji je posjetio Hrvatsku te kako veze između Hrvatske i Indije postoje već odavno zahvaljujući hrvatskom indologu Filipu Vezdinu, autoru prve tiskane sanskrtske gramatike. Izrazila je nadu kako će posjet predsjednika Kovinda Hrvatskoj „poslužiti kao snažan temelj za jačanje odnosa između naših dviju zemalja, još više približiti naše narode te potaknuti jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa“. Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako Hrvatska podupire jačanje suradnje između Europske unije i Indije na području visokog obrazovanja te pozdravlja donošenje Programa djelovanja za 2020. koji je pridonio stvaranju čvršćih veza između Europske unije i Indije, a time i Hrvatske i Indije. 

„Mobilnost studenata je važna u cilju širenja međusobnog razumijevanja, a uvjerena sam kako će Program kulturne suradnje još više potaknuti kulturnu razmjenu i razumijevanje među našim narodima“, kazala je predsjednica. U tom smislu, u nazočnosti dvoje predsjednika u Uredu predsjednice potpisani su Memorandum o suglasnosti o turističkoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Indije, Memorandum o suglasnosti između Indijskog vijeća za kulturne odnose i Sveučilišta u Zagrebu o uspostavi katedre za sanskrt, produljenje Memoranduma o suglasnosti između Indijskog vijeća za kulturne odnose i Sveučilišta u Zagrebu o uspostavi katedre za hindu i Memorandum o suglasnosti između Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Indijske sportske uprave. Sugovornici su se složili kako je potrebno ojačati gospodarsku suradnju, posebno bilateralnu trgovinsku razmjenu i međusobna ulaganja, a hrvatska Predsjednica izrazila je zainteresiranost Hrvatske za razmjenu iskustava u područjima energetike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, obrane, brodogradnje te u zdravstvenom sektoru.Osvrnuvši se na Inicijativu triju mora, odnosno povezivanje Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako je Inicijativa otvorena za partnerstva na specifičnim projektima sa zainteresiranim državama i poslovnim subjektima iz cijeloga svijeta koji su privrženi temeljnim vrijednostima i načelima Europske unije. 

„Obzirom na geostrateški položaj Hrvatske unutar Europske unije, kao i našu blizinu glavnim europskim tržištima, Hrvatska je preuzela odgovornost djelovati kao snažna karika u energetskom povezivanju Srednje, Južne i Istočne Europe“, kazala je Predsjednica te istaknula kako Hrvatska radi na promidžbi Riječke luke kao ulaza u Srednju i Istočnu Europu i zonu slobodne trgovine. U tom smislu, pozdravila je osnivanje indijskog distribucijskog centra u Riječkoj luci.

Indija pozdravlja skorašnje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, kazao je indijski predsjednik Ram Nath Kovind. "Mi pridajemo veliku važnost odnosima s Europskom unijom", kazao je te naglasio „važnost Europske unije na globalnoj sceni". Važno je da Europska unija bude sidro globalne stabilnosti i sigurnosti u ovom polariziranom svijetu, kazao je. Predsjednik Kovind kazao je da je s njime u Hrvatsku doputovalo veliko poslovno izaslanstvo te istaknuo da se veseli što će se u srijedu obratiti nazočnima na Hrvatsko-indijskom gospodarskom forumu. Pozvao je hrvatske tvrtke da ulažu u Indiju i podsjetio da su indijski poslovni ljudi već ulagali u farmaceutiku i u sektor obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. 

Dvoje predsjednika izrazilo je zadovoljstvo razmjenom turista. Indijski predsjednik nazvao je "impresivnim" broj ukupnih posjetitelja Hrvatskoj, među kojima je više od 64.000 turista iz Indije."Jednako impresivnim" predsjednik Kovind smatra globalni hrvatski sportski uspjeh, a što je, po njegovim riječima, u Indiji bilo praćeno s velikim zanimanjem.Indija, koja je brojem stanovnika najveća demokracija na svijetu, ove godine obilježava 150. godišnjicu rođenja oca indijske neovisnosti. Tim povodom Indija poklanja Hrvatskoj poprsje Mahatme Gandhija, "ikone mira", kazao je Predsjednik Republike Indije, dodavši kako je "počašćen" što je primio Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom.

Predsjednik je zahvalio predsjednici što je osudila barbarski napad počinjen prošli mjesec u Indiji. Doprinos Indije u borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, iznimno je cijenjen u svijetu, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Jednako je tako cijenjen indijski doprinos u područjima klimatskih promjena, zaštite okoliša, kibernetičke sigurnosti i zaštite ljudskih prava, dodala je Predsjednica.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.