Plenković: MVEP dobro reagirao što je povukao Elizabetu Mađarević natrag, provest će se inspekcija u Ministarstvu

Barban

Nakon obilaska tvrtki A.B.S. d.o.o. i IZO d.o.o. u Poduzetničkoj zoni Barban te uručenja odluke o darovanju zemljišta općini Barban na kojem se odigrava tradicionalna Trka na prstenac, što je i poruka podrške Vlade promociji i očuvanju kulturne baštine Istre i Hrvatske, predsjednik Vlade Plenković dao je izjave za medije u Barbanu.

MVEP dobro reagirao

Osvrnuo se i na istupe prve tajnice hrvatskoga veleposlanstva Elizabete Mađarević u Berlinu putem društvenih mreža. "Mislim da su ministar Grlić Radman i Ministarstvo dobro reagirali, povukli je natrag te će se provesti cijela procedura ovih dana i inspekcija u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Ako dođe do odluke da je riječ o povredi službene dužnosti, a kako mi se sve čini da je tako, ako je to točno i nije hakirano, to je katastrofa", kazao je Plenković.Dodao je da je to krajnje neprihvatljivo, podsjetivši da je i sam bio diplomat te ako ste na dužnosti i na mandatu u zemlji primateljici, to se ne radi. 
Na pitanje zašto Mađarević odmah nije dobila otkaz kazao je da za to postoji pravna procedura.
 
Kandidat za europskoga povjerenika sljedeći tjedan
 
Upitan kada će Hrvatska dobiti veleposlanika u Njemačkoj, predsjednik Vlade rekao je da će se novi veleposlanik odabrati u dogovoru s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom i predsjednicom Kolindom Grabar  Kitarović. 
Na novinarske upite kada će predložiti kandidata za europskog povjerenika, premijer je kazao da će se sve znati idućega tjedna."Potrebna je i sjednica Vlade i saborski odbor za europske poslove. Sve će biti riješeno u rokovima, a kontakt s predsjednicom Komisije postoji", istaknuo je Plenković, dodavši da je rok do kraja sljedećeg tjedna.
 
Horizontalan pristup povišicama u državnim i javnim službama
 
U vezi s povišicama u državnim i javnim službama i različitim najavama pojedinih ministara oko visine povišice premijer je podsjetio na stav Vlade o horizontalnom pristupu. "Što je fiskalno održivo to ćemo napraviti", rekao je.
 
Nepristojno je govoriti o diskriminaciji Istre
 
Na pitanje da komentira nedavne izjave pulskog gradonačelnika Borisa Miletića o diskriminaciji Istre zbog Uljanika,  premijer je ustvrdio kako nema govora o diskriminaciji Istre. Istaknuo je da su došli u Barban istarskim ipsilonom koji se dovršava, naglasivši i veliki angažman više ministarstava u brojnim projektima važnim za razvoj Istre."Govoriti o diskriminaciji Istre bilo bi ne samo faktički netočno nego i nepristojno", rekao je. 
 
Obrazovna reforma jedna je od najbitnijih strukturnih reformi
 
Na pitanje o kritikama kurikularne reforme, predsjednik Vlade odgovorio je da kritika  uvijek mora biti, ali i da svaka kritika ponekad dovodi do korekcije.Smatra da su tijekom prošle godine, uz snažan angažman ekspertne radne skupine koju je vodio njegov savjetnik Radovan Fuchs, angažman stručnjaka, ministarstva i posebnog stručnog povjerenstva na čijem je čelu njegov savjetnik akademik Kusić napravili velike iskorake u reformi.
 
Kao najvažnije, ističe da su sve promjene napravili konsenzualno, a za primjer navodi kurikulume iz Hrvatskog jezika i Povijesti koji su usvojeni suglasjem."Obrazovna reforma jedna je od najbitnijih strukturnih reformi ako mislimo loviti korak s četvrtom industrijskom revolucijom i prilagođavati se na način kao što su ovi sjajni poduzetnici iz Infobipa u Vodnjanu prilagodili i našli globalnu nišu da naprave proizvode te zapošljavaju, zarađuju i stvaraju nove vrijednosti. To je bit obrazovne refome", rekao je Plenković.
 
Vlada je za Uljanik učinila sve što je mogla
 
Na pitanje o predstavnicima Uljanika koji su došli u Barban,  predsjednik Vlade kazao je da je uvijek za dijalog i poznaje ljude koji su došli, jer su se sastajali i u Uljaniku i u zgradi Vlade.Podsjetio je da je Vlada isplatila 4,5 milijarde kuna za jamstva Uljanika. Izrazio je žaljenje što novac nije išao radnicima nego bankama, ali je dodao i da su napravili sve što su mogli. "Dali smo dodatno jamstvo, platili sve plaće praktički 11 mjeseci Uljaniku i 3. maju. 
Uljanik je u stečaju, a što se tiče 3. maja mislim da smo našli rješenje koje će omogućiti na jedan financijski neutralan način da se dovrše brodovi, u međuvremenu naprave iskoraci oko restrukturiranja i vlasničke strukture, a u tom procesu može sudjelovati i Uljanik", zaključio je Plenković.
 
Rješenje za bolnicu u Puli
 
Za gradnju bolnice u Puli predsjednik Vlade naglasio je kako se vode razgovori te da će se naći rješenje kao, što je Vlada pronašla i za bolnicu u Rijeci. "Bolnica u Puli je bitna i riješit će se do kraja", obećao je Plenković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.