Grlić Radman o slučaju Mađarević: MVEP upućuje zahtjev za pokretanjem postupka na Službeničkom sudu

GRLIĆ RADMAN

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da je nanesena šteta hrvatskom ugledu širenjem rasističkih i ksenofobnih stajališta diplomatkinje Elizabete Mađarević čiji je zadatak bio predstavljati zemlju u najljepšem smislu te riječi. Grlić Radman je potvrdio da će MVEP uputiti zahtjev za pokretanjem pravnog postupka na Službeničkom sudu. 

Ministarstvo očekuje primjerene sankcije

Grlić Radman naglašava da činjenice ukazuju na tešku povredu službeničkih dužnosti, ali i da je potrebno provesti propisani postupak. Dodao je da je Zapisnik o slučaju napravljen i onog trenutka kada počne postupak pred sudom gospođa Mađarević, koja je sada opozvana, bit će pod suspenzijom. "Za tako teške povrede, očekujemo primjerene sankcije", kazao je.Mađarević, koja je od siječnja 2019. na diplomatskom mandatu u Berlinu, na svojem je Facebook profilu širila rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o “bijeloj Europi” i o tome kako je samo takva Europa “čista”, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice, objavili su mediji.  

Mađarević je ranije u izjavi za Fenix Magazin rekla da joj je profil hakiran, ali je Grlić Radman u ponedjeljak poručio da "nema govora o hakiranju"."Diplomat predstavlja svoju zemlju u najljepšem smislu te riječi. Diplomat mora biti najbolji od najboljih", rekao je Grlić Radman i dodao da je Mađarević nanijela političku štetu Hrvatskoj.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova nema mjesta rasizmu i bilo kakvim drugim oblicima netolerancije

"Rasizmu i bilo kakvim oblicima netolerancije nema mjesta u MVEP-u", rekao je Grlić Radman i dodao da nije bio upoznat s rasističkim stavovima diplomatkinje. Tijekom dana se susreo i s njemačkim veleposlanikom, ali je uvjeren da se rasističkim istupima hrvatske diplomatkinje neće narušiti odnosi Njemačke i Hrvatske. "Incident nam neće narušiti dijalog. To će biti jako brzo zaboravljeno", siguran je novi šef hrvatske diplomacije.

 

(Izvor: HINA)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.