Francusko skijaško čudo: Clement Noel - najmlađi kralj Sljemena

Francusko skijaško čudo: Clement Noel - najmlađi kralj Sljemena

Sjajni Francuz Clement Noel osvojio je utrku Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. i time zaslužio titulu novog sljemenskog kralja, dok je jedini hrvatski skijaš koji je osigurao drugu vožnju Istok Rodeš zauzeo 25. mjesto.  Na današnjoj utrci odvozio je dvije sjajne vožnje te tako postao drugi francuski osvajač zagrebačke utrke, nakon legendarnog Jean-Baptiste Grangea koji je titulu kralja ponio 2009. Krunu sljemenskog kralja do sada su osvajali i Austrijanac Mario Matt, Francuz Jean-Baptiste Grange, Šveđanin Andre Myhrer i Talijani Giuliano Razzoli i Manfred Moelgg.

Noel je nakon prve vožnje bio četvrti, a sjajnim nastupom u drugoj vožnji stigao je do četvrte pobjeda u karijeri, a sve četiri je ostvario u slalomu. Francuz je na koncu pobijedio sa sedam stotinki sekunde ispred Švicarca Ramona Zenhauserna koji je bio najbolji nakon prve vožnje. Treći je bio 18-godišnji Talijan Alex Vinatzer, četvrti je bio iskusni Šveđanin Andre Myhrer, dok je Belgijanac Armand Marchant, koji je nakon prve vožnje držao 20. mjesto, odličnim drugim nastupom skočio do pete pozicije.

Rodeš je sa startnim brojem 17 nakon prve vožnje zauzimao 19. poziciju sa zaostatkom od 1.40 sekundi. U drugoj vožnji Rodeš, koji je lani na Sljemenu bio sedmi, što mu je najbolji rezutat u Svjetskom kupu, pao je za šest mjesta.

Hrvatske boje na Sljemenu branila su još petorica skijaša, ali nisu se uspjeli probiti do druge vožnje. Leon Nikić je zauzeo 39. mjesto, Filip Zubčić je bio stepenicu niže, dok su Elias i Samuel Kolega, te Matej Vidović odustali.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Norvežanin Aleksander Aamodt Kilde sa 474 boda, Talijan Dominik Paris je drugi sa 454 boda, dok je treći Francuz Alexis Pinturault sa 430 bodova. Najbolji Hrvat je Filip Zubčić na 46. mjestu sa 79 bodova.

U poretku slalomaša najbolji je Francuz Noel sa 180 bodova, drugi je Šveđanin Myhrer sa 175 bodova, a treći je Norvežanin Henrik Kristoffersen sa 162 boda. Istok Rodeš se nalazi na 22. mjestu sa 30 bodova, a Elias Kolega je stepenicu niže sa 28 bodova.

Noel je kao najmlađi pobjednik na ljestvici sljemenskih rekordera preskočio velikog Austrijanca Marcela Hirschera, koji je bio dva mjeseca stariji od Francuza kad je 2012. godine po prvi put osvojio kristalnu krunu. Francuski skijaš će u svibnju proslaviti 23. rođendan, a u nedjelju je postao drugim francuskim pobjednikom na Crvenom spustu, na kojem je prije 11 godina slavio njegov sunarodnjak Jean-Baptiste Grange.

- Osjećam se odlično. No, Jean-Baptiste je mnogo puta pobjeđivao. Velika je čast biti u tom društvu. Staza je bila odlična, atmosfera također. Ponosan sam na sebe, na ovo što sam napravio. Bilo je tijesno i vrlo uzbudljivo, rekao je novi sljemenski kralj.

Na Sljemenu je vožen tek treći slalom u ovoj sezoni, a Noel je postao trećim pobjednikom u najizjednačenijoj konkurenciji u posljednjih desetak godina.

- Sad je sve otvorenije, zanimljivije za gledatelj, jer je Marcel (Hirscher) bio malo bolji od svih ostalih, zato je toliko puta pobjeđivao. Marcel je bio važan za skijanje, slalom, veleslalom. Bio je najbolji skijaš dugi niz godina. Lijepo je imati nova lica. Ponekad je dobro da ga nema. Ostavio je malo mjesta za nas. Velika je konkurencija. Mnogo je onih koji danas mogu pobijediti. Već u Madonni to može biti netko drugi, Ramon, Daniel Yule, netko treći.

Noel je u prvoj vožnji imao četvrto vrijeme, bio je među onima koji su pogriješili na prelasku preko Erberova puta, ali je znao da je zaostatak nadoknadiv u drugoj vožnji.

- Napravio sam pogrešku u prvoj vožnji. Bilo je teško biti brz na tom dijelu. Neki su imali sreće, a ja sam bio među njima, jer nisam izgubio na vremenu. Znao sam da i uz tu pogrešku mogu biti najbrži. Izgubio sam na nekim dijelovima i u drugoj vožnji. No, ne misliš o tome. Što je bilo, bilo je.

Najljepši pogled bio je na semafor, kad je vidio svoje ime na vrhu, što mu je donijelo prvu kristalnu krunu.

- To je nešto posebno. Jedino ovdje tako nešto možemo doživjeti. Nadam se da ćemo je sretno dopremiti kući, gdje će dobiti posebno mjesto.

Ramon Zenhaeusern postao je prvim Švicarcem koji se popeo na pobjedničko postolje na Crvenom spustu.

- Skoro svugdje je tako. Velika smo skijaška nacija, ali u slalomu nismo imali baš velike rezultate, priznao je Zenhaeusern.

I Talijan Alex Vinatzer prvi se put popeo na postolje, a kao 20-godišnjak postao najmlađim skijašem kojem je to uspjelo na Crvenom spustu.

- Ne mogu se prestati smijati. Nevjerojatno. Nisam mislio da će postolje doći tako rano. Nadao sam se da će to biti ove sezone, ali nisam mislio da će biti tako brzo, rekao je mladić kojeg mnogi smatraju novom velikom zvijezdom talijanskog skijanja.

- Stvarno uživam u skijanju. Ne vidim to kao pritisak, već kao priliku da budem još bolji.

U prvoj vožnji je sa startnim brojem 28 ostvario osmo vrijeme. No, treneri su mu rekli da u drugoj vožnji mora biti još agresivniji.

- U gornjem dijelu mi to nije uspjelo, No, od ravnog dijela staze do kraja sam stvarno uspio odlično skijati.

Pomogli su mu i gledatelji za koje je bio prepun pohvala.

- Stvarno je lijepo. Nema puno utrka gdje se navija za sve skijaše. To je pravi sportski duh!

Na utrci je nastupilo šest hrvatskih predstavnika, od kojih je plasman u drugu vožnju ostvario jedino Istok Rodeš. Od ostalih hrvatskih predstavnika prvu vožnju uspješno su s visokim startnim brojevima završili Leon Nikić na 39. i Filip Zubčić na 40. mjestu, ali njihovo vrijeme nije im osiguralo mjesto u drugoj vožnji. Leon je današnjim 39. mjestom ostvario rezultat karijere na utrkama Svjetskog skijaškog kupa i najavio obećavajuću skijašku budućnost. Elias Kolega, Matej Vidović i Samuel Kolega nažalost nisu uspjeli završili prvu vožnju sljemenske utrke.

Foto: Luka Stanzl

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.