Hrvatska rukometna reprezentacija otputovala na EURO u Graz

reprezentacija rukomet

Hrvati diljem svijeta ponovno imaju priliku za navijanje, ovom prigodom za naše rukometne reprezentativce koji su jutros otputovali na Europsko prvenstvo. Ovogodišnji EURO zajednički organiziraju Austrija, Norveška i Švedska od 9. do 26. siječnja 2020. . Hrvatska u prvoj fazi natjecanja igra u Grazu i to protiv Crne Gore, Bjelorusije i Srbije. Iako oslabljeni zbog brojnih ozljeda, igrači su ipak puni optimizma krenuli put Austrije,  a kako piše portal Hrvatskog rukometnog saveza ulog na europskom prvenstvu je iznimno velik jer pobjednik osigurava direktan put na Olimpijske igre u Tokio.

Bude li Danska prvak, onda će i finalist europskog prvenstva u Japan, jer su Danci kao svjetski prvaci već osigurali svoj nastup na najvećoj svjetskoj smotri ove godine. Ulazak u polufinale donosi izravni nastup na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine, čime se dakle izbjegavaju, potencijalno vrlo opasne kvalifikacije u lipnju. Nije nevažno spomenuti da su domaćini olimpijskih kvalifikacija za sada Francuska, Norveška i Njemačka. Ali postane li netko od njih europski prvak tu uskače Hrvatska kao prva rezerva za domaćinstvo. A ne treba posebno podvlačiti kakva je to prednost.

Lino Červar, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije:
“Imali smo sinoć još jedan dugačak, iskreni razgovor i spremni smo za EURO. Skupina u kojoj se nalazimo u Grazu, samo je na prvi pogled lagana. Mi jesmo favoriti, ali svakog suparnika moramo maksimalno ozbiljno uzeti u obzir jer pod svaku cijenu želimo doći u Beč s dva boda. Šteta je što nam se zaredalo toliko ozljeda, ali iz ove kože ne možemo. Vjerujem da če ovi mladi koji su dobili priliku znati to iskoristiti, da su gladni uspjeha i medalja. Nadamo se uz sve to, da će nas naši navijači doći podržati i da ćemo osjetiti barem dio one atmosfere kakvu smo imali u Austriji 2010. godine.“

Odmah po dolasku u Graz, reprezentaciju čekaju nove medijske obveze. Tamo će odraditi fotografiranje i bit će na raspolaganju ostalim europskim medijima u 13:00 sati. Nakon ručka i predaha, od 18:30 do 20:00 sati zakazan je prvi trening u dvorani ASKO Eggenberg. Prvi nastup, naša reprezentacija ima u četvrtak 9. siječnja u 20:30 protiv Crne Gore.

Dan uoči odlaska na Europsko rukometno prvenstvo izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Lino Červar objavio je konačni popis igrača koji će nas predstavljati na tom natjecanju.  Zbog ozljede je otpao Ivan Martinović, a Josip Vekić je višak i nastavit će s treninzima u PPD Zagrebu. Ukaže li se potreba može biti pozvan u svakom trenutku. Hrvatska reprezentacija svoje utakmice igra u grupi A u Grazu, gdje je u prvom krugu natjecanja na Europskom prvenstvu očekuju Crna Gora, Bjelorusija i Srbija. Dvije najbolje reprezentacije iz skupine idu dalje.

Utakmice hrvatske reprezentacije:

  9.01.  20:30 sati Hrvatska – Crna Gora
11.01. 16:00 sati Hrvatska – Bjelorusija  
13.01. 20:30 sati Hrvatska – Srbija

Konačan popis hrvatskih reprezentativaca je sljedeći:

  1. Marin Šego – Montpellier HB
  2. Matej Ašanin – RK PPD Zagreb
  3. Zlatko Horvat – RK PPD Zagreb
  4. Vlado Matanović – RK Gorenje Velenje
  5. David Mandić – RK PPD Zagreb
  6. Valentino Ravnić – RK PPD Zagreb
  7. Željko Musa – SC Magdeburg
  8. Marino Marić – MT Melsungen
  9. Marin Šipić – RK PPD Zagreb
  10. Domagoj Duvnjak – THW Kiel
  11. Marko Mamić – HC Leipzig
  12. Josip Šarac – RK Celje Pivovarna Laško
  13. Matej Hrstić – RK PPD Zagreb
  14. Luka Cindrić – Barca
  15. Igor Karačić – PGE Vive Kielce
  16. Luka Stepančić – MOL – PICK Szeged

Stručni stožer:

  1. Lino Červar, izbornik
  2. Hrvoje Horvat, trener
  3. Miljenko Rak, kondicijski trener
  4. Damir Kajba, fizioterapeut
  5. Filip Šimunović, fizioterapeut
  6. Ivica Maraš, glasnogovornik i team manager
  7. Krešimir Rotim, liječnik
  8. Tomislav Kukin, liječnik
  9. Ivica Udovičić, direktor nacionalnih selekcija
  10. Igor Vori, sportski direktor muških selekcija
  11. Zdravko Mirilović, tehniko
  12. Zoran Čulk, snimatelj

Izvor: hrs

 foto: hrs https://hrs.hr/2020/01/08/hrvatska-reprezentacija-otputovala-na-euro/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.