Predsjednik Vlade na predstavljanju OBZOR 2020 projekata na Institutu Ruđer Bošković

IRB PREMIJER

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na predstavljanju OBZOR 2020 projekata na Institutu Ruđer Bošković. Projekti su financirani sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije.Predsjednik Vlade Plenković u svome je govoru iskazao zadovoljstvo što se danas okupilo više od 330 znanstvenika, više od 200 doktoranada, postdoktoranada i brojnih suradnika. Naglasio je da je upoznat s radom znanstvenika na Institutu Ruđer Bošković, važnosti njihova rada, projektima i centrima izvrsnosti.

"Vidim doprinos ovog našeg najvećeg i najuspješnijeg instituta koji je dobio ime na inicijativu nekadašnjeg predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Ivana Supeka. Nazvan je po Ruđeru Boškoviću koji je bio fizičar i matematičar. Bio je ispred svog vremena i njegova djela vas sigurno inspiriraju u radu. Mnoge od vas - koji ste nositelji važnih projekata - najčešće sam susretao ili u zrakoplovu ili u Europskome parlamentu", kazao je Plenković.

Puna podrška Vlade 

Podsjetio je da je na početku rada ove Vlade, nadležna ministrica na jednom sastanku objasnila da je ovo jedan od desetak ključnih strateških projekata u Hrvatskoj."Kada gledate financijski, 357 milijuna eura za Pelješki most, 101 milijun eura za projekt LNG, 101 milijun eura za internetsku broadband infrastrukturu, a nakon toga ste vi. Ovaj je projekt četvrti individualni u smislu sredstava. To je sjajno!", dodao je.
Poručio je da Vlada ulaganjem u znanost i znanstvenu infrastrukturu želi potaknuti izvrsnost i formulu obrazovanja. "Osobito vas više involvirati u prvi plan u hrvatskoj javnosti kako pridonosite razvoju hrvatske ekonomije", poručio je. "Stoga, posebno se veselim današnjoj prezentaciji koja će široj javnosti na neki način otvoriti oči. Ove će prezentacija biti mala komunikacijska vježba, a posebno se veselim kasnijem obilasku instituta. Imate punu podršku Vlade, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova", kazao je.Predsjednik Vlade na kraju je zahvalio znanstvenicima na doprinosu znanosti u skladu s najboljim europskim i svjetskim praksama.

Institut Ruđer Bošković kao primjer uspješnosti

U izjavi za medije nakon prezentacije, predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo sredstvima koje je naš najveći i najuspješniji znanstveno-istraživački institut u proteklim godinama za svoje projekte uspio povući iz  programa Obzor 2020, a osobito za novi ključni projekt vrijedan 72 milijuna eura. Njima će se, kazao je, otvoriti znanstveno infrastrukturna platforma koja će omogućiti podizanje cijele infrastrukture Instituta na puno višu i kvalitetniju razinu i na taj način dodatno povezati znanost i gospodarstvo.

"I upravo ta poruka, da naši znanstvenici u Institutu Ruđer Bošković kojih je više od 500, doprinose razvoju hrvatske ekonomije, našoj boljoj konkurentnosti, inovacijama i istraživanjima, treba biti model i za druge institute i, uopće, za bolju suradnju akademske zajednice i gospodarstva. Vlada želi ojačati suradnju s Institutom Ruđer Bošković, nastaviti investirati u znanost i znanstvenike te tako pomoći hrvatskom gospodarskom razvoju", naglasio je Plenković.

Istaknuo je da Vlada jako puno izdvaja za znanost i znanstvenu infrastrukturu te će, sukladno mogućnostima, dodatno financirati znanost. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.