Na Danu karijera Inicijative privatnog sektora za mlade poslodavci se predstavili zainteresiranim studentima

Na Danu karijera Inicijative privatnog sektora za mlade poslodavci se predstavili zainteresiranim studentima

Na Veleučilištu VERN' održan „Dan karijera Inicijative privatnog sektora za mlade“, u okviru projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade koji provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uz financijsku podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Događaj je održan u suradnji s Veleučilištem VERN', a kroz VERN'ov projekt intenziviranja suradnje između obrazovanja i tržišta rada „OBRAD (obrazovanje i rad)“.

S obzirom da je cilj događanja bio ukazati na važnost sinergije obrazovnog sustava i tržišta rada, a posebno prilikom odabira karijere i traženja posla, za studente je održana panel diskusija na temu zapošljavanja mladih, predstavljanje poslodavaca u vidu prezentacija predstavnika tvrtki te kratki intervjui s predstavnicima tvrtki, među kojima su studenti tražili svoje praksodavce ili buduće poslodavce.

Na panel diskusiji u kojoj su sudjelovali predsjednica HUP-a Gordana Deranja, zatim Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Nataša Jeličić, voditeljica VERN'ovog ureda za stručnu i specijalističku praksu te Ivan Skender, glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska, naglašena je važnost uključivanja studenata i mladih u tržište rada kroz modele stručne prakse. Štoviše, istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazalo je da se najlakše zapošljavaju diplomirani studenti koji su za vrijeme studiranja obavili neki oblik stručne prakse.

„Već godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta, kako bi studentima omogućili stjecanje iskustva, posebno kroz modele mentorstva. Na taj im način želimo olakšali ulazak na tržište rada, a poslodavcima pronalazak mladih i kvalitetnih zaposlenika. Znanje, produktivnost, kreativnost i inovativnost su one karakteristike koje poslodavci danas traže i mladi ih trebaju razvijati tijekom studija“, istaknula je Gordana Deranja.

„Europska banka za obnovu i razvoj mladima nudi brojne prilike za podršku i razvoj njihovih poslovnih ideja i karijera, kroz financiranje i razvoj projekata, savjetovanje, superviziju u privlačenju financijskih sredstava i mnoge druge projekte. Mladi te prilike trebaju koristiti jer poslodavcima danas nedostaje zaposlenika s modernim setom znanja i vještina i studenti tu prednost na tržištu moraju znati iskoristiti“, naglasila je Victoria Zinchuk.

„Studentima omogućujemo kontinuiranu suradnju s poslodavcima kroz projekte kao što su OBRAD, tvrtke-partneri, stručna praksa, Centar za istraživanje tržišta, edukativne radionice Dizajniraj svoju karijeru, katalog poslova, programi cjeloživotnog obrazovanja, itd. Sve te aktivnosti objedinili smo u program #EducationmeetsBusiness, a sve povratne informacije koje prikupimo od poslodavaca i studenata nastojimo implementirati u kurikulum“, objasnila je Nataša Jeličić.

Studentima je na Danu karijera također predstavljen i novi web portal Inicijative privatnog sektora za mlade, kojeg su im prezentirali predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT), dok im je mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja na VERN'u predstavio Igor Buzov, voditelj istoimenog programa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.