Blagdan Vele Gospe u Svetištu Gospe Trsatske počeo trodnevnicom

trsat vela gospa

Danas je otpočelo veliko trodnevno slavlje uoči najvećeg Marijanskog blagdana Velike Gospe na svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu u Rijeci. Blagdanska trodnevnica održava se do srijede, 14. kolovoza, kada će na Trsatu biti služene večernje mise pod vodstvom fra Tomislava Glavnika s početkom u 18.30 sati, čemu će prethoditi Marijanske pobožnosti u 17.45 sati.

Tijekom proslave svetkovine Uznesenja blažene djevice Marije na nebo 15. kolovoza, svete mise u Perivoju Gospe Trsatske započinjat će svakog punog sata od 6 do 10 sati te u 11.30 i 18.30 sati.

Ove godine Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak, dok će tradicionalnu večernju procesiju i euharistijsko slavlje predvoditi nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Grad Rijeka bit će pod posebnom regulacijom prometa. Uoči i na dan Velike Gospe uvest će se zabrana i preregulacija prometa za građanstvo, pa će tako Trg Viktora Bubnja biti zatvoren od 14. kolovoza od 12 sati do 15. kolovoza do 22 sati za potrebe sajma. Na Velu Gospu, od 6 do 22 sata bit će zabranjeno prometovanje vozilima Šetalištem Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićevom ulicom, Ulicom Drage Šćitara od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona, Frankopanskim trgom te Ulicom Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Preregulaciju prometa na blokadnim punktovima vršit će patrole policije i prometne jedinice mladeži.

Organizatori mole posjetitelje da koriste javni prijevoz koji će na linijama 2 i 8 prometovati po voznom redu radnog dana te biti besplatan za sve. Dodatne linije do Trsata kretat će s Žabice, a autobus se neće zaustavljati na stanici kod ulaska u trsatsku crkvu. Najavljena su i dežurstva komunalnog redarstva, vatrogasaca te dežurne hitne pomoći koja će biti smještena kod ulaska u samostan.

Osim u Trsatskom svetištu, blagdan Velike Gospe bit će obilježen i u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu uz svakodnevne mise od 11. do 14. kolovoza u 19 sati, dok će u četvrtak mise započinjati u 8, 10 i 19 sati

IZVOR: Grad Rijeka

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.