Zavjetni kipovi i slike Gospe u Mariji Bistrici, Sinju, te na Trsatu

Marija BISTRICA

Mnogo je crkava i kapela diljem svijeta pa i Hrvatske posvećeno Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo, no, neke od njih posebno su omiljena mjesta hodočašća Hrvata na Gospin blagdan. Donosimo neke od podataka vezane uz povijest štovanja Gospe iz njezinih najvažnijih hrvatskih svetišta. "Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske ima tri-stoljetnu prošlost. Začinje se u prijelomnim vremenima oslobađanja od vladavine osmanskoga imperija. Iz vremena samih početaka mogu se istaknuti dva važna čimbenika za to Svetište. Gospina slika koja se štuje u Svetištu u Sinju donesena je iz susjedne Bosne, točnije iz Rame, iz franjevačkoga samostana na Šćitu 1687. godine. Naime, tada su fratri i narod iz Srednje Bosne, Duvanjskoga i Livanjskoga polja naselili prethodne godine oslobođenu Sinjsku krajinu. Drugi važni događaj za štovanje Gospine slike i za Svetište u Sinju jest obrana Sinja od pokušaja osmanlijske vojske da ponovno osvoji Sinj 1715. godine. Obrana se dogodila u čudesnim okolnostima. Mali broj branitelja (oko 700) uspio se oduprijeti nadmoćnoj osmanlijskoj vojsci (40.000 do 60.000 vojnika). Uspjeh obrane pripisali su Božjoj pomoći koju su branitelji i narod izmolili pred slikom Majke od milosti, kako se tada nazivala slika Gospe Sinjske." https://www.gospa-sinjska.hr/index.php/kroz-proslost/51-povijest-stovanja-gospe-sinjske .

Zavjetni kip Majke Božje Bistričke

Zavjetni kip Majke Božje Bistričke datira se na kraj 15. stoljeća, a pripada nizu crnih Madona, premda je pri restauraciji otkriveno da njezina tamna boja nije izvorna. Kasnogotički drveni kip bistričke Bogorodice rad je pučkog majstora. Izražajna moć kipa nije toliko u umjetničkome oblikovanju, koliko u samome vjerskom i nacionalnom značenju. Kip je najprije bio smješten u prasvetištu na Vinskom vrhu, a onda 1545. godine zakopan u župnoj crkvi u Mariji Bistrici i otkriven 1588. godine; ponovo zaboravljen i zazidan, pronaden je drugi puta 1684. godine. U jubilejskom slavlju 250. obljetnice svetišta Majke Božje Bistričke i u svečanosti krunjenja kipa Majke Božje Bistričke, koje se odvijalo prigodom zagrebačkog hodočašća 7. srpnja 1935. godine, sudjelovalo je oko 30.000 hodočasnika. Osobito ganutljiv prizor za vjernike bio je kada se nadbiskup Antun Bauer približio kipu Majke Božje Bistričke, kruneći ga zlatnom krunom i govoreći:

Kardinal Franjo Šeper

„Pod Tvoju se obranu utječemo, Sveta Bogorodice! 
Naših patnja ne prezri u potrebama našim,
nego od sviju pogibli oslobodi nas vazda,
Djevice slavna i blagoslovljena.“

Kip Majke Božje Bistričke

Selidba kipa, njegovo skrivanje i dva našašca budila su vjeru u njegovu čudotvornu moć. Bistrička Gospa bila je tješiteljica kršćana za vrijeme turskih opasnosti, pomoćnica u Prvom i Drugom svjetskom ratu i u domovinskom ratu.

http://www.svetiste-mbb.hr/stranica/kip

Crkva Gospe Trsatske najstarije je hrvatsko marijansko svetište sagrađeno na Trsatu u Rijeci

Sliku Gospe Trsatske, prema staroj predaji i povijesnim spisima u arhivu franjevačkog samostana na Trsatu, kako piše Glavinić u „Čistopisu“, na Trsat je poslao papa Urban V. kako bi utješio ovdašnji narod koji nije mogao prežaliti što je Nazaretska kućica napustila Trsat i sada se nalazi u Loretu. Drugi je razlog što je upravo ta slika Gospe Trsatske čudotvorna i oni koji je štuju, stekli su brojna čudesna uslišanja.http://www.trsat-svetiste.com.hr/gospina-slika-zove-na-trsat/

 

Svetkovine Velie Gospe u RH  https://direktno.hr/zivot/vjera/velika-gospa-donosimo-raspored-glavnih-misnih-slavlja-164137/

 

Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Donosimo kratki pregled proslava u nekim marijanskim svetištima za ovu godinu.

Svetkovina Velike Gospe u Mariji Bistrici

Svetkovina Velike Gospe svečano će biti proslavljena 15. kolovoza u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a središnje misno slavlje bit će u 11 sati u crkvi na otvorenom koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Jutarnje mise bit će u 6 sati u bazilici te u 7.30 i 9 sati u kapelici Sv. Petra. U 8.30 sati bit će križni tradicionalni put na Kalvariji. 

U 14 sati bit će euharistijsko klanjanje u bazilici.

Popodnevne mise bit će u 16 sati u kapelici Sv. Petra, u 18 sati u crkvi na otvorenom i u 20 sati u bazilici. 

U predvečerje svetkovine 14. kolovoza u 20.30 sati bit će procesija sa svijećama te u 22 sati misa na otvorenom.

Svetkovina Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu

Na uočnicu Velike Gospe u srijedu 14. 08. 2019. u 17.30 sati je pobožnost križnog puta na aljmaškoj "Kalvariji". U 19 sati je sveta misa, uvod u slavlje Velike Gospe. Misu predvodi voditelj trodnevnice Fra Ivan Matić. U 20 sati euharistijsko klanjanje s molitvama za ozdravljenje i oslobođenje. U 21 sat kreće procesija sa zapaljenim svijećama do Gospine kapelice "Na Lipi", gdje će biti prigodna Marijanska pobožnost.

Na Veliku Gospu u četvrtak 15.08. 2019. svete mise su: 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati.

Svetu misu u 6 sati predvodi Fra Ivan Matić. Misu u 8 sati predvodi Vlč. Matej Glavica. Svečanu svetu misu u 10 sati predvodi Mons. Dr. Đuro Hranić, nadbiskup, metropolit.

Misu u 12 sati za stradalnike domovinskog rata predvodi Dr. Stanislav Šota, nadbiskupijski povjerenik za pastoral branitelja. Na misi u 16 sati koncelebriraju svećenici ispovjednici. Misa u 18 sati je za mlade bračne parove i njihovu djecu. Misu predvodi Mons. Dr. Marin Srakić nadbiskup u miru. Na kraju mise bit će blagoslov male djece.

Molitva Aljmaškoj Gospi od Utočišta

Aljmaška Gospo od Utočišta,
Isusova i moja Majko,
iz dna duše i srca povjeravam se tebi!

Isprosi mi milost
da živim u jednostavnosti,
služenju i radu,
kao što si ti živjela u Nazaretu.
Daj da rado slušam Božje riječi,
u sebi ih pomno razmatram,
i tako napredujem na putu vjere.
Čuvaj me, da u teškoćama
ne izgubim pouzdanje,
već živim dostojno
svoga kršćanskog poziva.
Upućuj me, da već ovdje na zemlji
Ostvarujem osobnu svetost:
u mladosti, u zreloj dobi
i u starosti.
A u trenutku smrti,
u posljednjem čišćenju,
što ga je pripravila
milosrdna Božja ljubav,
da se po Božjoj milosti
pridružim tebi
i svim svetima u vječnosti.
Amen.

 
 

Dubrovačka katedrala

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano se proslavlja u dubrovačkoj katedrali jer je Gospa Velika njezin titular. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje 15. kolovoza u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata.

 Na Veliku Gospu mise u katedrali bit će u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati. Iza mise u 10 sati bit će koncert katedralnog zbora.

Gospino svetište u Sinju

Jutarnje mise: 4, 5, 6, 7 i 8 sati. Na Gospinom gradu misa u 7 sati. Procesija Gradom i Sv. misa na Trgu dr. Franje Tuđmana u 9.30 sati. Predsjeda mons. Marin Barišić.

Svete mise poslijepodne: 14, 15, 16 sati. Večernja Sv. misa na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18 sati. Predsjeda fra Marko Mrše, provincijal.

Crkva Uznesenja BDM Stenjevec

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkom Stenjevcu na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza mise će biti u 6, 7.30, 9, 11 i 18 sati.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će vlč. Robert Šreter, a misno slavlje u 18 sati predvodit će don Mihovil Kurkut.

Svetište Majke Božje Trsatske

U Svetištu Majke Božje Trsatske održat će se tradicionalni vjerski program povodom katoličkog blagdana Velike Gospe 15. kolovoza.

Blagdanska trodnevnica održava se od ponedjeljka, 12. 8. do srijede, 14. 8., kada će na Trsatu biti služene večernje mise pod vodstvom fra Tomislava Glavnika od 18.30 sati, čemu će prethoditi Marijanske pobožnosti u 17.45 sati. Tijekom proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo 15. kolovoza, svete mise u Perivoju Gospe Trsatske započinjat će svakog punog sata od 6 do 10 sati, kao i u 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodit će provincijal fra Ilija Vrdoljak, dok će večernju procesiju i euharistijsko slavlje predvoditi nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Svetište Gospe Vrpoljačke

U župi Uznesenja BDM i svetištu Gospe Vrpoljačke u Vrpolju na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza mise će biti ujutro u 6, 7 i 8 sati. Svečanu misu u 10.30 sati predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić. Večernja misa slavit će se u 19 sati koju će predvoditi fra Ivan Bradarić.

Svetište "Gospa na vodici" u Ilači

U svetištu "Gospe na Vodici" u Ilači na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza jutarnje mise su u 7 i 9 sati, a svečano misno slavlje bit će u 10.30, Popodnevne mise su u 17 i 19 sati.

Svetište Majke Božje od Starog grada na Pagu

Na svetkovinu 15. kolovoza, svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19.00 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Slavlje započinje procesijom s čudotvornim Gospinim kipom u svetištu Gospe od Staroga Grada u 18.00 sati, do zborne crkve Marijina Uznesenja u Pagu.

Misno slavlje u paškoj župnoj crkvi u 10.30 sati predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. U 9.00 sati misu u crkvi Navještenja Marijina u samostanu kod paških benediktinki predvodi don Zbigniew Korcz, župni vikar u Pagu.

Na Veliku Gospu 15. kolovoza, u crkvi Majke Božje od Staroga Grada od 5.00 do 9.00 sati je prigoda za ispovijed. U 6.00 sati misu u tom svetištu predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. Misno slavlje u 8.00 sati predvodi don Franko Markulić, župnik Luna.

Porečka bazilika

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije 15. kolovoza u porečkoj bazilici središnje svečano misno slavlje održat će se u 11 sati.
Ujutro u 7 bit će molitva krunice, a u 7.30 jutarnja misa po nakani. Također, u 18.30 sati u bazilici bit će molitva krunice, a u 19 sv.misa po nakani.

Gospa od Pojišana u Splitu

Na Uznesenje BDM (Veliku Gospu) mise su u 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Poslijepodne je svečana procesija od sv. Duje do Gospe od Pojišana koja počinje u 18 sati. Dolaskom u dvorište crkve Gospe od Pojišana započinje svečano misno slavlje.

Župa Uznesenja Marijina u Jelsi

Jutarnje mise na redu su u 7 i 10 sati, a popodnevna u 18.30 u crkvi nakon čega kreće procesija koju predvodi don Ante Rako iz Splita.

Međugorje

Velika Gospa je svetkovina posvećena uznesenju bl. Djevice Marije na nebo. Na sam dan svetkovine mnoštvo hodočasnika posjeti i Međugorje.

Od samog jutra hodočasnici imaju mogućnost za svetu ispovijed kao i priliku za slavljenje svete mise u župnoj crkvi i to u:  6, 7, 8, 9, 11 i svečano sveto misno slavlje u 19 sati.

Široki Brijeg

Na blagdan Velike Gospe, odnosno Gospojine, u Širokom Brijegu svečana sveta misa bit će u 11 sati. Na spomenuti blagdan od 5 sati ujutro vjernici će imati mogućnost svete ispovijedi, a svete mise bez propovijedi slavit će se u 5, 6, 7, 8 i 9 sati..

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.