Ministar turizma Gari Cappelli na obilježavanju 33. Dana iseljenika otoka Suska

Ministar turizma Gari Cappelli na obilježavanju 33. Dana iseljenika otoka Suska

Ministar turizma Gari Cappelli danas je na otoku Susku prisustvovao 33. Danima iseljenika koji se od 1985. godine tradicionalno posljednjeg dana mjeseca srpnja obilježavaju u spomen svim iseljenim otočanima. Tom se prilikom osvrnuo na rezultate turističkog prometa kojima uvelike doprinosi i turizam na hrvatskim otocima. „Hrvatska je danas prepoznata kao zemlja prirodne ljepote čiji duh, genijalnost i volja može ostaviti bez riječi i osvojiti srca cijeloga svijeta“, rekao je ministar Cappelli.

„Na hrvatskim otocima na kojima živi više od 120 tisuća ljudi, godišnje imamo gotovo tri milijuna dolazaka, samim time i tri milijuna prilika da posjetiteljima kroz manifestacije poput Dana iseljenika na otoku Susku, ali i ostalih koje u fokus stavljaju kulturu i tradiciju, predstavimo ono autentično od naše zemlje te kroz turističku ponudu ponudimo cjelokupan paket usluga i doživljaja. To je prepoznala i naša Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem koja donosi novi Zakon o otocima kojim rješava probleme otočana, time i turista koji ondje borave“, rekao je ministar turizma Gari Cappelli, dodajući kako je od početka godine u Hrvatskoj ostvareno gotovo 50 milijuna noćenja, što je, nakon prošlogodišnjih rekordnih rezultata, rast od 6 posto, koliki očekujemo i na razini cijele godine.

Ovaj jedinstveni lošinjski otok, kako po svom nastanku tako i po svom izgledu, najviše stanovnika imao je nakon završetka II. svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do velikog iseljavanja u Ameriku. Danas, uglavnom u državi New Jersey živi više od 2500 Suščana, dok Susak broji otprilike 150 stalno naseljenih stanovnika. Zbog izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaični govor (zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro), specifične običaje i slikovitu nošnju.

Turistička zajednica Malog Lošinja, u čijem je sastavu otok Susak, iznosi podatke sustava eVisitor prema kojima je od početka godine do danas ostvareno 169 tisuća dolazaka te 1,2 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 4 posto u dolascima i u noćenjima. Tijekom 2018. godine otok Susak posjetilo je 2100 turista koji su ostvarili 23,9 tisuća noćenja. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.