Tri uspješne Hrvatice oduševile Bečane

Tri uspješne Hrvatice oduševile Bečane

Tri uspješne Hrvatice , svaka u svom području, bile su gošće popularne tribine "Razgovor u Centru" koju organizira Hrvatski centar u Beču.

 

Uspješne u području svojeg djelovanja

Riječ je o pripadnicama ljepšeg spola koje se, svaka na svom području djelovanja, ističu po zapaženim profesionalnim rezultatima. Tatjana Mrvoš, savjetnica za gospodarstvo u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Austriji, Klaudija Paulić, direktorica Hrvatske gospodarske agencije Gradišće i bankarska menadžerica te Zorka Kinda-Berlaković, profesorica s Bečkog sveučilišta i voditeljica Katedre na prvom studiju hrvatskog jezika na Pedagoškoj visokoj školi u Željeznom,

Razgovor sa zanimljivom ženskom "trojkom" vodio je glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran. Zajednička svim gošćama bila je tvrdnja kako je danas poslovnim ženama neusporedivo lakše nego što je to bilo prije.

Osvrnuvši se na protekla desetljeća, istaknule su tešku, ali upornu borbu žena za njihova prava u društvu, što im je, kako su naglasile, otvorilo nove mogućnosti poslovnog djelovanja. Kako se moglo čuti na tribini, položaj pripadnica ljepšeg spola u poslovnom svijetu još uvijek nije izjednačen s položajem koji imaju muškarci. Zaključak je kako se na tome treba još mnogo raditi.

A na tome rade i ove tri uspješne poslovne žene koje su svojim dosadašnjim postignućima oduševile bečku publiku. One su poticaj i primjer mnogim mladim djevojkama i ženama da se marljivost i upornost isplate.

dr. Zorka Kinda-Berlaković,

sveučilišna profesorica dobitnica ovogodišnje prestižne međunarodne nagrade "Utjecajne hrvatske žene" priznanje je dobila za svoj dugogodišnji doprinos očuvanju i razvoju hrvatskog i gradišćanskohrvatskog jezika te za unapređenje austrijsko-hrvatskih odnosa na području obrazovanja i kulture. U razgovoru s Petrom Tyranom posebno je istaknula važnost profesionalnog umrežavanja žena. Upozorila je i na često nezavidan položaj žena u visokom obrazovanju.

Tatjana Mrvoš

Govorila je o ženskom poduzetništvu, osvrnuvši se na Austriju u kojoj je ono na "visokoj razini". Kako je istaknula, pozitivan austrijski primjer mogao bi biti ne samo "vjetar u leđa" hrvatskim poslovnim ženama, nego i novi potencijal za dodatno međusobno poslovno povezivanje Austrije i Hrvatske, na obostranu korist. Ako to tvrdi Mrvoš, koja je organizirala brojne gospodarske skupove, sastanke, umrežavanje hrvatskih žena i poduzetnika, onda u to treba vjerovati. Jer gospodarska diplomacija jedan je od prioriteta veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, na čijem je čelu veleposlanica dr. Vesna Cvjetković.

Klaudija Paulić

istaknula je važnost inicijative umrežavanja poslovnih žena koju zajednički vode veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Austriji i Hrvatska gospodarska agencija Gradišće. Napomenula je kako je cilj stvoriti platformu koja će biti snažna podrška ženama poduzetnicama.

"Samo na takav način moguće je povećati postotak žena-poduzetnica u poslovnom svijetu te općenito postotak žena na vodećim pozicijama u gospodarstvu", zaključila je Paulić.

mojahrvatska.vecernji.hr /HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.