Ove subote u Varaždinu: prva Varaždinska štruklijada u atriju županijske palače i "Carmina Burana" kod Arene na Dravi

štruklijada

Tko ove subote ne dođe u Varaždin puno će propustiti i to zbog dva iznimna događanja. Jedno je vezano uz tradicionalne zagorske štrukle na varaždinski način, manifestaciju koja se održava po prvi put, u atriju varaždinske županijske palače u jutarnjim satima i tijekom dana, a drugo uz Glazbenu školu Varaždin, koja će navečer kod Arene na Dravi prirediti glazbeni spektakl izvođenjem "Carmine Burane". Spektakl u suradnji varaždinskih i mariborskih glazbenika počet će u 21 sat, a dirigentica na koncertu uz Dravu bit će Dada Ruža. 

Legendarno djelo Carla Orffa "Carmina Burana" izvest će zborovi i simfonijski orkestri Glazbene škole u Varaždinu i Konzervatorija za glazbu i balet Maribor uz zbor Chorus Angelicus te soliste Ivanu Lazar (sopran), Armanda Puklaveca (bariton) i Danila Kostevšeka (tenor), a glavni organizator je Koncertni ured Varaždin.

 

Uz Dane Varaždinske županije, u suradnji sa Turističkom zajednicom Varaždinske županije u atriju županijske palače po prvi puta održat će se Varaždinska štruklijada. Novu manifestaciju najavili su danas na konferenciji za medije savjetnica župana Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc Dragutin Vincek, direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini te predstavnici Udruge kuhara Varaždinske županije, Udruge Hajdina, Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena Trnovečko srce, Udruge Biserna dolina, Udruge žena Kaštelanec, restorana Minerva te hotela Turist i hotela Varaždin, koji su i sudionici toga gastro festa. 

- Varaždinska županija ove je godine u sklopu obilježavanja Dana županije odlučila predstaviti potpuno novu manifestaciju za naše građane pod nazivom „Varaždinska štruklijada“. Naša gastronomija, posebno naša tradicionalna gastronomija, nezaobilazni je dio našeg turizma. Posljednje dvije godine veliku pažnju posvećujemo upravo našim tradicionalnim proizvodima i jelima i radimo na njihovom brendiranju. Našim izlagačima osigurali smo besplatan prostor, besplatnu infrastrukturu te prodajne kutije. Pozivamo sve građane ovu subotu na našu „Varaždinsku štruklijadu – naglasila je Martinčević.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Vincek osvrnuo se na povijest „zagorskih štrukli“. 

- Jedno od nasljeđa na koje smo ponosni svakako su i štrukli, nezaobilazna stoljetna delicija. Zagorski štrukli, simbol su Hrvatskog Zagorja, kulturno-povijesne regije čiji jedan dio se nalazi i unutar Varaždinske županije. Prvi štrukli spominju se još davne 1813. godine, tada je bilo zapisano 9 vrsta štrukli, danas ih imamo 11 i vrlo smo ponosni što ćemo ih sve, svakog na svoj način, predstaviti na štruklijadi  – rekao je pročelnik Vincek. 

Damir Crleni, najavio je i radionicu koja će se održavati u atriju, a na kojoj će građani moći vidjeti kako se razvlači tijesto i rade štrukli. Manifestacija će biti promotivno-prodajnog karaktera. Osim štrukli, promovirati će se i druge slastice iz naše tradicije, poput: kučanskog koščićjaka, vidovečkog gibanika, varaždinskog klipiča, trnovečke makovnjače, bučnice i drugih. Sve prisutne zabavljati će Hajdina band.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.