FRA MA FU - festival posvećen novinskoj reportaži i novinarima, a održava se u čast Franje Martina Fuisa

plakat

 U Daruvaru se od 20. do 22. rujna održava peti po redu FRA MA FU festival. Multimedijalni je to novinarski festival, sada već s zavidnom tradicijom, posvećen Franji Martianu Fuisu, jednom od najistaknutijih i najpopularnijih novinara tridesetih godina prošlog stoljeća, pjesniku, piscu, autoru scenarija za stripove Andrija Maurovića i začetniku turističke reportaže u Hrvatskoj. Na reporterske zadatke putovao je biciklom, na otoke veslajući s ribarima. Potpisivao se inicijalima Fra Ma Fu.  Fra Ma Fu festival čine novinarski susreti i razgovori, predstavljanja knjiga i časopisa, izložbe fotografija i stripa, radionice reportaža, stripa i fotografije, obilaske turističkih destinacija, industrijskih pogona ili malih i tradicijskih obrta.Prva tri festivala su održana u Virovitici, rodnom gradu slavnog reportera, a četvrti u Fažani na Brijunima. „Franjo Fuis je bio veliki putnik, nije ga držalo mjesto. Kao pravi reporter stalno je bio na terenu, izvan redakcije. Tako smo i mi odlučili seliti festival iz mjesta u mjesto, ići njegovim stopama i slaviti reportažu kao kraljicu novinarstva koju je on tako znalački njegovao. Na ovogodišnjem Festivalu ćemo otkriti zašto je Daruvar važno mjesto za Novosti, novine u kojima je Fuis radio“, kaže direktor Festivala Goran Gazdek.

O svom novinarskom putu, novinarstvu jučer i danas te o tome kako je 40 godina uspješno, postojano i dosljedno branila profesiju, ne podliježući trendovima niti lažnim autoritetima u vječnm propitivanju istine, u javnom intervjuu, govorit će ovogodišnja dobitnica HND-ove nagradeo za životno djelo Sanja Modrić. Intervju će vodi Danka Derifaj. Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović) i dnevnog ista Danas iz Beograda predstavit će svoje novine, a tema okruglog stola je portali protiv novina. 

Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović) i dnevnog ista Danas iz Beograda Glavni urednici lokalnog Pakračkog lista (Darko Baronica), gospodarskog magazina Lider (Miodrag Šajatović) i dnevnog ista Danas iz Beograda (Dragoljub Draža Petrović) predstavit će svoje novine, a tema okruglog stola je portali protiv novina.Novinarka Tina Eterović Čubrilo predstavit će, u povoru 65. godina postojanja, Međunarodno udruženje novinara i pisaca u turizmu, a urednik sarajevskog magazina Start BiH Dario Novalić prisjetit će se slavnog bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste Zuke Đumhura. 
U filmskom dijelu programa bit će prikazani dokumentarni filmovi Pope vrati se Tonija Volarića o novinaru, reporteru, pjesniku i esejistu i reporteru Momčilu Popadiću, autoru mnogih reportaža za Slobodnu Dalmaciju i hrvatskih estradnih evergreena koji je umro 1990. godine, u dobi od 43 godine i HND-ovom nagradom ovjenčani film Neprežaljeni Marijane Kranjec o Mati Jemriću koji se prisjeća dana kad su iz njegova mjesta u koncentracijski logor Jasenovac ustaše odvele sve Rome.  

Posjetitelji će imati prilike vidjeti izložbe fotografija Tonija Hnojčika, Matije Turkalja, Mate Pejića i Brune Szütsa, izložbu karikatura Roke Idžojtića i izložbu stripa Dubravka Matakovića.Na središnjem gradskom trgu Šime Strikoman će snimiti 686. milenijsku fotografiju i posvetiti ju proslavljenim daruvarskim fotoreportera Toniju Hnojčiku i Milanu Paviću.Biti će dodijeljene i nagrade Fra Ma Fu za najbolju reportažu u 2018. godini i nagrada humanosti za novinare koji su svojim tekstovima, novinarskim radom i posebnim angažmanom pridonijeli realizaciji humanitarnih projekata.

U popratnom dijelu programa svi će imati prilike okušati se u pub kvizu na temu Franjo Martin Fuis i njegovi interesi, degustirati vina s Daruvarske vinske ceste i ili piva Pivovare Daruvar, a sve će zabavljati Dražen Turina Šajeta. Suorganizatori su Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar Papuk, partneri Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, Gradska tržnica Daruvar, Pučko otvoreno učilište Daruvar i Ekonomska i turistička škola Daruvar. Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pozivamo kolegice i kolege koji žele aktivno sudjelovati na Festivalu ili o njemu pisati u svojim medijima da prijavu pošalju na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 15. rujna.
HND će i ove godine osigurati autobus za organizirani prijevoz do Daruvara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.