Međunarodna noć šišmiša obilježit će se i u Varaždinu

šišmiš

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije u suradnji s Udrugom za zaštitu šišmiša Tragus organizira večeras, u 19 sati, u županijskoj dvorani obilježavanje 23. Međunarodne noći šišmiša.

Posjetitelji će moći upoznati, vidjeti i doživjeti jedinstvene leteće sisavce kroz predavanje, radionice, kviz, kao i potragu za šišmišima. Noć šišimiša se obilježava s ciljem prenošenja znanja o ovim sisavcima, njihovom načinu života, navikama i potrebama te važnoj ulozi u ekosustavima, kao i o potrebi njihova očuvanja i zaštite.
U Hrvatskoj postoji 35 vrsta šišmiša i sve su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Manja kolonija iz roda Plecotus (dugoušani) zabilježena je u Župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu u sklopu monitoringa koji je u srpnju ove godine provela Mirna Mazija.
Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine u sklopu Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša. Šišmiši su važan dio svjetskog ekosustava budući da su bitna karika u oprašivanju biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost, noću aktivnih, kukaca te predstavljaju indikator zdravlja okoliša.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.