Dodijeljene „Nagrade Vicko Andrić“ za 2018. godinu

Dodijeljene „Nagrade Vicko Andrić“ za 2018. godinu

Svečanost dodjele „Nagrade Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj održana je u okviru obilježavanja manifestacije „Dani europske baštine“ u utorak, 17. rujna u Muzeju Mimara.Ministrica kulture dr. sc . Nina Obuljen Koržinek uručila je laureatima nagrade uz iskrene čestitke i želju da ih i u budućnosti prati jednaka kreativnost i uspješnost u ostvarivanju zahtjevnih projekata obnove i očuvanja kulturnih dobara Republike Hrvatske.

„Kontinuirano dodjeljujući nagradu što nosi ime jednog od naših prvih konzervatora, trudimo se iskazati poštovanje tihom i samozatajnom radu konzervatora i restauratora, ali i podsjetiti najširu javnost na nužnost njihova djelovanja u cilju očuvanja vrijedne kulturne baštine diljem Hrvatske za buduće naraštaje“ naglasila je ministrica. Dodala je i kako Ministarstvo kulture svake godine dodjeljuje znatna sredstva i kontinuirano prati obnovu kulturnih dobara. "Bogatstvo pokretne i nepokretne baštine utkane u kompleksne graditeljske cjeline i naša navika da se s njom svakodnevno susrećemo razlogom je što ponekad previdimo koliko je truda, planiranja i ulaganja potrebno da se očuva i najmanji djelić toga bogatstva te pronađe pravo rješenje utemeljeno na znanstvenim metodama i stručnim znanjima i vještinama kako bi se sačuvalo umjetničko nadahnuće i izvornost oblika iz vremena njihova nastanka", rekla je ministrica.

U ime laureata zahvalila se glavna konzervatorica na projektu obnove Arsenala i kazališta u Hvaru Anita Gamulin.Nagrada za životno djelo dodijeljena je postumno konzervatoru i povjesničaru umjetnosti prof. Vladimiru Ukrainčiku, koji je svojim izvanrednim doprinosom i radom na zaštiti kulturne baštine obilježio vrijeme u kojem je djelovao. Godišnja nagrada za 2018. godinu dodijeljena je kao skupna nagrada sljedećim kandidatima: dr. sc. Radoslavu Bužančiću, dr. sc. Goranu Nikšiću, Aniti Gamulin, dr. sc. Ambrozu Tudoru, dr. sc. Egonu Lokošeku (posmrtno), Tomislavu Krajini, Iti Pavičić, dr. sc. Jošku Belamariću, Saši Denegriju, dr. sc. Miroslavu Katiću, djelatnicima Odsjeka za zidno slikarstvo, mozaik i štuko Restauratorskog odjela u Splitu (HRZ):  mr. art. Antoniji Gluhan i suradnicima (dr. sc. Tončiju Borovcu, Josipu Borozanu, mr. sc. Ivani Jerković, mr. art. Maji Kiršić / Marinu Barišiću, dr. sc. Vinki Marinković / Ivani Hodak, Srđanu Ivankoviću, Ivki Lipanović), zatim Giuseppeu Savàu, Zrinki Savà, Žarku Dadiću te tvrtkama „Spegra inženjering“ d.o.o. Split, „Neir“ d.o.o. Split, „Elaboro“ d.o.o. Split, „OK-Stipe“ Pučišća za završeni projekt obnove Arsenala i kazališta u Hvaru.Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici za 2018. godinu dodijeljena je časnoj sestri Lini Slavici Plukavec, rizničarki Riznice zagrebačke katedrale. Od 1986. godine časna sestra Lina Slavica Plukavec radi u Riznici, a sudjelovala je i u izradi postava te organizaciji fundusa Riznice. Posebno je istaknut njezin doprinos u pripremama izložbi tijekom posjeta Hrvatskoj pape Ivana Pavla II. i Bendikta XVI. Radila je na spomen zbirci Blaženoga Alojzija Stepinca te surađivala s brojnim institucijama i pojedincima tijekom desetljeća rada u Zagrebu i Europi.O nagradama je odlučio Odbor „Nagrade Vicko Andrić“ u sljedećem sastavu: Davor Trupković, predsjednik Odbora i članovi mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Radoslav Bužančić, dr. sc. Zvonko Bojčić, dr. sc. Lidija Nikočević, Mirna Sabljak, Tatjana Horvatić i mr. sc. Zoran Wiewegh.

>>> Obrazloženja "Nagrada Vicko Andrić za 2018."

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.