Uspješno priveden kraju EU projekt triju županija Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske

eu projekt triju županija

 U Bjelovaru je u srijedu, 18. rujna održana Završna konferencija projekta „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“. Projekt je trajao osamnaest mjeseci i u tom razdoblju održano je šest radionica, od toga dvije u Čakovcu, tri okrugla stola, od toga jedan u Čakovcu, edukacija za izmiritelje, studijska putovanja u Nizozemsku (Amsterdam) te Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Provedeno je istraživanje radnih odnosa i uvjeta rada na području triju županija u sektoru prerađivačke industrije. Projekt je vrijedan 962.987,25 kuna i u cijelosti je financiran europskim sredstvima. Jedan takav projekt već su ranije provele Bjelovarsko-bilogorska i Međimurska, a u  ovom se pridružila i Varaždinska županija.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec u svom je obraćanju istaknuo da je ovaj projekt u velikoj mjeri pridonio boljem i kvalitetnijem radu gospodarsko-socijalnih vijeća triju županija sudionica: „Zahvaljujući projektu razmijenili smo mnoge korisne informacije, između ostalog i medijatore, što je itekako važno. Održan je niz zanimljivih radionica i okruglih stolova, a također je važno i to što smo se međusobno bolje upoznali, tako da možemo očekivati još kvalitetniju suradnju, ne samo kao članovi gospodarsko-socijalnih vijeća, nego i kao same županije.“.

Naša uloga je da dajemo inicijative i dobro je da imamo upravo takva socijalna partnerstva gdje su na jednaki način zastupljeni i predstavnici radnika i poslodavaca te regionalne samouprave. Europska unija je prepoznala takva partnerstva kao tijelo koje rješava upravo socijalna pitanja, a važnost koju EU daje  socijalnim partnerstvima vidimo i kroz to da su izdvojili 18 milijuna kuna bespovratnih sredstava upravo za financiranje ovakvih projekata koji će jačati takva partnerstva te stručne i administrativne kompetencije.“, naglasio je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

Predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pohvalio je projekt i  rekao da niti u jednom trenutku nisu dvojili da postanu partneri: „ Smatramo da je razvijanje tripartitnog socijalnog dijaloga apsolutna budućnost Hrvatske i takva suradnja omogućuje napredak države. Naše učenike obrazujemo za tržište rada i upravo zato je dijalog između županija i škola vrlo važan u  kreiranju budućnosti i razvoju županija kroz obrazovanje kadrova koji su  potrebni.“

Župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs zahvalio je svim partnerima i sudionicima projekta, pozvao ih na daljnju suradnju i posebno naglasio: „Kroz ovaj projekt htjeli smo vidjeti na koji način uspostaviti dijalog koji je potreban između radnika, poslodavaca i u ovom slučaju predstavnika javne uprave. Ono što je ključno je da se treba uspostaviti još bolja poveznica Gospodarsko-socijalnog vijeća na razini države sa županijskim gospodarsko-socijalnim vijećima“.

Provedbom Projekta istaknuta je važnost promicanja tripartitnog dijaloga između županije, poslodavaca i sindikata kako bi se djelovalo na gospodarski razvoj, zapošljavanje poboljšanje  prava radnika i povećanje plaća.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.